Słodki symbol zakończenia wielkiego postu. Jak upiec mazurek doskonały?

Wielkanocny mazurek możemy przygotować z ulubionym nadzieniem
Wielkanocny mazurek możemy przygotować z ulubionym nadzieniem123RF/PICSEL

Skąd wziął się mazurek?

Zobacz również:

    Wielkanocne ciasto - niezbędne produkty

    Świąteczny mazurek świetnie smakuje przygotowany na bazie z ciasta kruchego
    Świąteczny mazurek świetnie smakuje przygotowany na bazie z ciasta kruchego123RF/PICSEL
    • 400 g mąki pszennej typ 500
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 2 żółtka jajek
    • 460 g masy kajmakowej
    • 350 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego
    • 100 g gorzkiej czekolady 70%
    • 100 g prażonych orzechów laskowych
    • kandyzowane owoce
    • płatki kwiatów
    • czekoladowe lub cukrowe jajeczka
    • płatki migdałów
    • mini beziki

    Świąteczny mazurek - przepis

    1. Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, które posłuży za spód do mazurka. Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier puder, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę wyciągniętą prosto z lodówki oraz chłodne żółtka jajek.
    2. Składniki dokładnie wyrabiamy dłońmi lub za pomocą specjalnego haka do ciasta kruchego. Początkowo może wydawać się, że wyjdzie zbyt sypkie, jednak z czasem nabierze bardziej zwartej konsystencji. Elastyczne ciasto włóż do lodówki na godzinę.
    3. Po tym czasie schłodzony placek rozwałkuj na grubość ok. 5-7 mm, nadając mu podłużny kształt. Do upieczenia mazurka nie jest wymagana specjalna foremka. Świetnie sprawdzi się zwykła forma do ciasta z odpinanymi rantami.
    4. Formę z ciastem umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i podpiekamy przez 15-20 minut.
    5. W trakcie pieczenia spodu zabieramy się za przygotowanie kremu, którym napełnimy środek mazurka. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej całą puszkę masy kajmakowej oraz słoiczek ulubionego kremu czekoladowego. Całość podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    6. Przestudzony krem wykładamy na upieczone ciasto kruche i dokładnie go rozsmarowujemy. Zanim stężeje, układamy na nim przygotowane dekoracje.
    7. Mazurka odkładamy do lodówki, by całkowicie stężał. Ciasto jest gotowe do jedzenia po ok. 2 godzinach. Przechowywane w chłodzie zachowa świeżość przez 4-5 dni.
    Jak zrobić tradycyjną paschę wielkanocną?Interia Kulinaria