Reklama

Reklama

Słodkie a’la tiramisu z żurawiną

Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi.

Składniki:

Reklama


  • 200 g serka mascarpone
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 2 garście Żurawiny suszonej Siesta
  • 10 herbatników typu petit beurre
  • Kawa zbożowa do nasączenia herbatników
  • Łyżeczka cukru pudru        


Przygotowanie:

Mleczną czekoladę rozpuść w naczyniu zanurzonym w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzyj na gładką masę stopniowo dodając mleczną czekoladę. Do całości dodaj łyżeczkę cukru pudru, 2 garści Żurawiny suszonej Siesta i całość delikatnie wymieszaj.

Przygotuj kawę zbożową w płaskim naczyniu i pojedynczo zanurzaj na kilka sekund każdy herbatnik. W szklanych pucharkach układaj warstwami na przemian herbatniki i krem z serka mascarpone. Udekoruj deser żurawiną i wstaw do lodówki. Słodką przekąskę podawaj schłodzoną.

Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: deser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje