Słodkie, cynamonowe jabłka według przepisu Wayne'a Featherstone'a
Wegański kucharz Wayne Featherstone to wielki zwolennik wpływu żywności na samopoczucie człowieka. W tym przepisie proponuje szybkie, słodkie i smaczne jabłka bez skórki - idealny deser lub ciepła przekąska na jesienne chłodne wieczory.
Składniki na dwie porcje: cztery średnie jabłka, umyte, wydrążone i pokrojone w grubszą kostkę, 100 g rodzynek, 2 łyżki masła ghee, łyżka trzcinowego cukru, pół łyżeczki cynamonu, łyżka soku z limonki.
Jabłka i rodzynki podgrzewamy na patelni około 6 minut, w osobnym garnku o grubym dnie trzeba roztopić ghee. Następnie dodajemy cukier, rodzynki i cynamon. Całość mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty, dodajemy sok z limonki i już gotowe. Jabłuszka smakują idealnie z gałką waniliowych lodów.
Wayne Featherstone prowadzi kursy zdrowego gotowania w całej Europie, jest autorem książki "Happy, hiper or heavy"