Reklama

Reklama

Słodkie świąteczne przeboje

Tradycyjne słodkości w nowoczesnej odsłonie. Pyszne!

Strucla makowa

Składniki - ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 2 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 niepełna szkl. (200 ml) ciepłego mleka
  • 1/2 kostki (10 dag) stopionego masła
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • l jajka
  • 1 łyżka rumu
  • 40 dag suchego maku
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1/4 łyżki cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej lok. 1/3 szkl. mleka;
  • Do posmarowania: 1 białko, 1 żółtko, masło

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z kilkoma łyżeczkami cukru i odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wrzącym mlekiem zalej 1 szkl. mąki, gdy całość przestygnie, domieszaj wyrośnięty zaczyn. Odstaw na 30 minut. 

2. Żółtka utrzyj z resztą cukru i solą. Wlej stopione i wystudzone masło. Gdy ciasto podrośnie, dodaj utarte żółtka i resztę mąki. Wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Nadzienie: mak zalej wrzątkiem, odlej wodę. Ponownie zalej wrzątkiem i zostaw na noc, by spęczniał. Potem dobrze osącz go i zmiel 3 razy. 

3. Jajka utrzyj z cukrem. Masło stop, przestudź. Wlej do masy jajecznej. Dodaj zmielone orzechy i pozostałe składniki nadzienia. Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 1 cm), posmaruj białkiem i nadzieniem. Zroluj. Ułóż na blasze posmarowanej masłem. Poczekaj, aż ciasto urośnie. Posmaruj żółtkiem. Piecz 60 minut w temp. 200-225°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje