Słodkie świąteczne przeboje
Tradycyjne słodkości w nowoczesnej odsłonie. Pyszne!
Strucla makowa
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z kilkoma łyżeczkami cukru i odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wrzącym mlekiem zalej 1 szkl. mąki, gdy całość przestygnie, domieszaj wyrośnięty zaczyn. Odstaw na 30 minut.
2. Żółtka utrzyj z resztą cukru i solą. Wlej stopione i wystudzone masło. Gdy ciasto podrośnie, dodaj utarte żółtka i resztę mąki. Wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Nadzienie: mak zalej wrzątkiem, odlej wodę. Ponownie zalej wrzątkiem i zostaw na noc, by spęczniał. Potem dobrze osącz go i zmiel 3 razy.
3. Jajka utrzyj z cukrem. Masło stop, przestudź. Wlej do masy jajecznej. Dodaj zmielone orzechy i pozostałe składniki nadzienia. Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 1 cm), posmaruj białkiem i nadzieniem. Zroluj. Ułóż na blasze posmarowanej masłem. Poczekaj, aż ciasto urośnie. Posmaruj żółtkiem. Piecz 60 minut w temp. 200-225°C.
Makówki
1. Chałkę pokrój w kostkę. Wsyp do miseczki. Do garnka wsyp mak, zalej go mlekiem. Postaw na ogniu. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając, by masa nie przywarła do garnka.
2. Migdały sparz wrzątkiem, usuń brązowe skórki. Obrane migdały i orzechy posiekaj. Figi potnij w paseczki. Wszystkie rozdrobnione bakalie wraz z rodzynkami i wiórkami wrzuć do gotującego maku. Dodaj miód.Wymieszaj. Zdejmij z ognia.
3. Chałkę zalej masą mleczno-makową z bakaliami. Wymieszaj, odstaw, by bułka zmiękła. Udekoruj orzechami, płatkami migdałowymi oraz żurawiną.
Orzechowe markizy z dżemem porzeczkowym
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, potem przesiej na stolnicę. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami laskowymi. Usyp kopiec i zrób w nim zagłębienie. Wrzuć do niego zimne masło pokrojone wcześniej na kawałki. Wsyp cukier puder oraz cynamon. Wbij jajko. Wszystkie składniki siekaj nożem, a gdy pojawią się grudki, zagnieć rękoma ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i dostaw na co najmniej 60 minut, by odpoczęło. Potem rozwałkuj na placek o grubości 1/2 cm. Foremką wytnij kwiatki (śr. 3 cm). Ułóż je na blasze posmarowanej masłem. Piecz 10 minut w temperaturze 225°C.
2. Wystudzone ciasteczka składaj po dwa, nakładając do środka dżem. Polewę podgrzej do temperatury 30°C. Ciasteczka oblej polewą i udekoruj połówkami orzechów włoskich.