Reklama

Reklama

Słodkie świąteczne przeboje

Tradycyjne słodkości w nowoczesnej odsłonie. Pyszne!

Strucla makowa

Składniki - ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 2 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 niepełna szkl. (200 ml) ciepłego mleka
  • 1/2 kostki (10 dag) stopionego masła
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • l jajka
  • 1 łyżka rumu
  • 40 dag suchego maku
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1/4 łyżki cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej lok. 1/3 szkl. mleka;
  • Do posmarowania: 1 białko, 1 żółtko, masło

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z kilkoma łyżeczkami cukru i odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wrzącym mlekiem zalej 1 szkl. mąki, gdy całość przestygnie, domieszaj wyrośnięty zaczyn. Odstaw na 30 minut. 

2. Żółtka utrzyj z resztą cukru i solą. Wlej stopione i wystudzone masło. Gdy ciasto podrośnie, dodaj utarte żółtka i resztę mąki. Wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Nadzienie: mak zalej wrzątkiem, odlej wodę. Ponownie zalej wrzątkiem i zostaw na noc, by spęczniał. Potem dobrze osącz go i zmiel 3 razy. 

3. Jajka utrzyj z cukrem. Masło stop, przestudź. Wlej do masy jajecznej. Dodaj zmielone orzechy i pozostałe składniki nadzienia. Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 1 cm), posmaruj białkiem i nadzieniem. Zroluj. Ułóż na blasze posmarowanej masłem. Poczekaj, aż ciasto urośnie. Posmaruj żółtkiem. Piecz 60 minut w temp. 200-225°C.

Reklama

Makówki

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 chałka drożdżowa (najlepiej upieczona samodzielnie), ew. słodka bułka
  • 50 dag mielonego niebieskiego maku
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek miodu
  • dowolne bakalie (ilość według uznania)
  • orzechy włoskie łuskane
  • migdały
  • suszone figi
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Składniki - do dekoracji

  • płatki migdałowe
  • połówki włoskich orzechów
  • suszona żurawina


Sposób przygotowania

1. Chałkę pokrój w kostkę. Wsyp do miseczki. Do garnka wsyp mak, zalej go mlekiem. Postaw na ogniu. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając, by masa nie przywarła do garnka. 

2. Migdały sparz wrzątkiem, usuń brązowe skórki. Obrane migdały i orzechy posiekaj. Figi potnij w paseczki. Wszystkie rozdrobnione bakalie wraz z rodzynkami i wiórkami wrzuć do gotującego maku. Dodaj miód.Wymieszaj. Zdejmij z ognia. 

3. Chałkę zalej masą mleczno-makową z bakaliami. Wymieszaj, odstaw, by bułka zmiękła. Udekoruj orzechami, płatkami migdałowymi oraz żurawiną.

Orzechowe markizy z dżemem porzeczkowym

Czas przyrządzenia: ok. 90 min
Składniki dla: 30 sztuk

Składniki

  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 15 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. (10 dag) cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko l1/2 kostki (10 dag) masła
  • 25 dag dżemu z czarnej porzeczki
  • 15 dag polewy czekoladowej
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
  • masło do posmarowania blachy

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, potem przesiej na stolnicę. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami laskowymi. Usyp kopiec i zrób w nim zagłębienie. Wrzuć do niego zimne masło pokrojone wcześniej na kawałki. Wsyp cukier puder oraz cynamon. Wbij jajko. Wszystkie składniki siekaj nożem, a gdy pojawią się grudki, zagnieć rękoma ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i dostaw na co najmniej 60 minut, by odpoczęło. Potem rozwałkuj na placek o grubości 1/2 cm. Foremką wytnij kwiatki (śr. 3 cm). Ułóż je na blasze posmarowanej masłem. Piecz 10 minut w temperaturze 225°C. 

2. Wystudzone ciasteczka składaj po dwa, nakładając do środka dżem. Polewę podgrzej do temperatury 30°C. Ciasteczka oblej polewą i udekoruj połówkami orzechów włoskich.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy