Słodkie świąteczne przeboje

Skrętka z makiem
Skrętka z makiem123RF/PICSEL

Strucla makowa

Składniki

- ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 2 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 niepełna szkl. (200 ml) ciepłego mleka
  • 1/2 kostki (10 dag) stopionego masła
  • szczypta soli

- nadzienie

  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • l jajka
  • 1 łyżka rumu
  • 40 dag suchego maku
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1/4 łyżki cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej lok. 1/3 szkl. mleka;
  • Do posmarowania: 1 białko, 1 żółtko, masło

Sposób przygotowania

Deser z makiem
Deser z makiem123RF/PICSEL

Makówki

Składniki

  • 1 chałka drożdżowa (najlepiej upieczona samodzielnie), ew. słodka bułka
  • 50 dag mielonego niebieskiego maku
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek miodu
  • dowolne bakalie (ilość według uznania)
  • orzechy włoskie łuskane
  • migdały
  • suszone figi
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

- do dekoracji

  • płatki migdałowe
  • połówki włoskich orzechów
  • suszona żurawina
8 porcji

Sposób przygotowania

Ciastka przekładane
Ciastka przekładaneNaj

Orzechowe markizy z dżemem porzeczkowym

Składniki

  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 15 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. (10 dag) cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko l1/2 kostki (10 dag) masła
  • 25 dag dżemu z czarnej porzeczki
  • 15 dag polewy czekoladowej
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
  • masło do posmarowania blachy
30 sztuk

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?