Składniki na 4 porcje: - 500 g filetów z kurczaka, - ząbek czosnku, - kawałek imbiru (o wielkości orzecha włoskiego), - 300 g brokułów, - pęczek zielonej cebulki, - 1 czerwona papryka, - 2 marchewki, - mango, - 5 łyżek oleju, - 200 g ryżu basmati, - 50 g wiórków kokosowych, - 4 łyżki keczupu, - 2 łyżki octu, - 1/8 l. soku ananasowego, - 2 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżka Sambal Oelek, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,- 2 łodyżki kolendry Przygotowanie: Filety pokroić w paski. Imbir i czosnek obrać i drobno pokroić. Brokuły blanszować we wrzątku przez ok. 2 minuty, osączyć na sicie. Zieloną cebulkę pokroić na kawałki, paprykę w paski, marchewkę w słupki. Miąższ mango pokroić na kawałki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, chwilę przesmażyć ryż, dodać wiórki kokosowe. Wlać 450 ml lekko osolonego wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut (aż woda się zniknie). 3 łyżki oleju rozgrzać w woku, mocno obsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Przesmażyć czosnek i imbir. Paprykę, marchewki, cebulkę i brokuły smażyć ok. 3 minuty. Wymieszać: keczup, ocet, sok ananasowy, sos sojowy, Sambal Oelek i mąkę ziemniaczaną. Mięso przełożyć do warzyw, zalać przygotowanym sosem wymieszać. Ryż wymieszać z posiekaną kolendrą i podawać do słodko-kwaśnego kurczaka z woka. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal