Reklama

Reklama

Słodkości z serem

Dla ukochanych miejmy zawsze takie desery, aby poprosili nas o drugą dokładkę.

Ryżowe ciasteczka

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki miodu
  • tabliczka białej czekolady
  • paczka ryżu preparowanego
  • białe cukiereczki draże
  • maliny lub inne owoce

Sposób przygotowania

1. Roztop miód, masło i białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Ryż preparowany wsyp na suchą patelnię, chwilę praż, mieszając. Przesyp do roztopionej masy, wymieszaj. 

2. Wlej masę do foremek w kształcie serca lub prostokąta, wyrównaj, wygładź i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Posyp drażami lub owocami. Możesz podawać z musem malinowym.

Francuskie z konfiturą

Składniki

  • 2 kostki masła
  • szklanka zimnej wody
  • łyżka soli
  • szklanka mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • konfitura malinowa
  • płatki migdałowe
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Do szklanki wody wsyp sól, wymieszaj. W rondelku roztop pół kostki masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsyp do miski. Dodaj posoloną wodę, roztopione masło i zagnieć ciasto. 

2. Uformuj kulę, wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, utrzyj. Włóż je między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. 

3. Rozwałkuj na prostokąt grubości 2 cm i odłóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj, na środku ułóż masło, przykryj je rogami ciasta, rozwałkuj. Odłóż do lodówki na 2 godziny. Znów rozwałkuj, złóż ciasto, odstaw na 2 godziny. W sumie rób tak cztery razy. Z ciasta wycinaj serduszka, kładź na środku dżem malinowy, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem. 

Reklama

Kakaowe z niespodzianką

Składniki

  • szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - ciasto ciemne

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - dekoracja

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • maliny
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka, ucieraj. Dodaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Utrzyj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem i piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź, pokrój na kromki i wytnij foremką serduszka. 

2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka, ucieraj. Dodaj stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Utrzyj. Wlej część do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż jedne za drugim serduszka z jasnego ciasta, zalej resztą ciemnego. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Udekoruj roztopioną czekoladą, malinami i miętą. 

Maślane z lukrem

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • żółtko
  • 1/2 kostki masła

Składniki - lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, żółtko. Wyrób szybko ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj do niego łyżkę zimnej wody. Włóż do lodówki na pół godziny. Schłodzone zagnieć, rozwałkuj. Wykrawaj z niego serduszka. Piecz 10 minut w temp. 180°C. 

2. Cukier puder przesiej, dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny, ucieraj, aż powstanie płynny likier. Podziel na części, zabarw na różne kolory. Dekoruj ciasteczka. 


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje