Słodkości z serem
Dla ukochanych miejmy zawsze takie desery, aby poprosili nas o drugą dokładkę.
Ryżowe ciasteczka
Sposób przygotowania
1. Roztop miód, masło i białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Ryż preparowany wsyp na suchą patelnię, chwilę praż, mieszając. Przesyp do roztopionej masy, wymieszaj.
2. Wlej masę do foremek w kształcie serca lub prostokąta, wyrównaj, wygładź i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Posyp drażami lub owocami. Możesz podawać z musem malinowym.
Francuskie z konfiturą
Sposób przygotowania
1. Do szklanki wody wsyp sól, wymieszaj. W rondelku roztop pół kostki masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsyp do miski. Dodaj posoloną wodę, roztopione masło i zagnieć ciasto.
2. Uformuj kulę, wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, utrzyj. Włóż je między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia.
3. Rozwałkuj na prostokąt grubości 2 cm i odłóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj, na środku ułóż masło, przykryj je rogami ciasta, rozwałkuj. Odłóż do lodówki na 2 godziny. Znów rozwałkuj, złóż ciasto, odstaw na 2 godziny. W sumie rób tak cztery razy. Z ciasta wycinaj serduszka, kładź na środku dżem malinowy, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem.
Kakaowe z niespodzianką
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka, ucieraj. Dodaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Utrzyj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem i piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź, pokrój na kromki i wytnij foremką serduszka.
2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka, ucieraj. Dodaj stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Utrzyj. Wlej część do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż jedne za drugim serduszka z jasnego ciasta, zalej resztą ciemnego. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Udekoruj roztopioną czekoladą, malinami i miętą.
Maślane z lukrem
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, żółtko. Wyrób szybko ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj do niego łyżkę zimnej wody. Włóż do lodówki na pół godziny. Schłodzone zagnieć, rozwałkuj. Wykrawaj z niego serduszka. Piecz 10 minut w temp. 180°C.
2. Cukier puder przesiej, dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny, ucieraj, aż powstanie płynny likier. Podziel na części, zabarw na różne kolory. Dekoruj ciasteczka.