Słodkości ze Sri Lanki

Popołudniowa herbata z czekoladowym ciastkiem czy innym słodkim dodatkiem w chłodny, zimowy dzień nie tylko rozgrzewa, ale i sprawia wiele przyjemności. Od razu czujemy jak w naszym ciele mnożą się endorfiny, a na ustach pojawia się uśmiech. Jak się okazuje, nie jest to tylko nasz sposób na chwilę relaksu. Podobnie dzieje się setki kilometrów od nas… na słonecznej Sri Lance.

Ciasteczka najlepiej smakują z herbatą
Ciasteczka najlepiej smakują z herbatąmateriały prasowe

Sri Lanka zwana inaczej herbacianą wyspą słynie z pysznych herbat. Na każdym kroku można natknąć się na herbacianą fabrykę oraz małe, firmowe sklepiki, w których możemy zaopatrzyć się nie tylko w pamiątki i najlepszą, lankijską herbatę, ale również odpocząć przy filiżance tego napoju i pysznych słodkościach. W podróż po cejlońskich przysmakach idealnych do herbaty, zabierze nas producent najlepszych lankijskich naparów, odznaczonych certyfikatem cejlońskiego lwa - herbaty Akbar.

Herbaciane cukiernie

Większość fabryk herbaty na Cejlonie posiada małe herbaciarnie tuż przy swojej siedzibie. Dzięki temu zwiedzający plantacje mogą zatrzymać się na chwilę i skosztować najlepszej lankijskiej herbaty. Jednak Lankijczycy doskonale wiedzą, że aby w pełni delektować się bogatym aromatem czarnej herbaty, należy w jej towarzystwie skosztować czegoś słodkiego. Dzięki temu możemy spróbować najlepszego ciasta czekoladowego w całej Azji lub innych wyrobów cukierniczych. Jest to doskonały sposób na uwydatnienie bogatego aromatu czarnej, lankijskiej herbaty Akbar.

Jeśli w jesienno-zimowe dni chcielibyście poczuć się jak na wakacjach i nieco zasmakować lankijskiej kuchni, to zaopatrzcie się w herbatę Akbar, natomiast poniżej znajdziecie kilka przepisów prosto z cejlońskiej kuchni.

Marchewkowa chałwa z cynamonem

Sri Lanka słynie nie tylko z pysznej, czarnej herbaty, ale również z uprawy przypraw. Najpopularniejsze to pieprz, cynamon i gałka muszkatołowa. To właśnie ich smak pozwoli uwydatnić słodycz lankijskich wyrobów cukierniczych.

Sposób przygotowania:

1. Usmaż marchew na łyżce masła. Po 5 minutach dodaj wodę i mleko. Gotuj przez ok. 15 minut. Dodaj cukier, cynamon i resztę masła. Ciągle mieszając gotuj do momentu aż masa zgęstnieje. Dodaj orzechy, zdejmij naczynie z ognia i poczekaj aż masa stężeje.

2. Pokrój ją w kwadraty.

Kokosowe nadzienie

Na Sri Lance najczęściej podawane w naleśnikach. Jednak doskonale się sprawdzi także, jako nadzienie do ciastek czy krem do tortu.

Sposób przygotowania:

1. Cukier rozpuść w odrobinie wody. Wlej do rondla i zagotuj. Dodaj wiórki kokosowe, dopraw odrobiną soli i cynamonem.

2. Zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.

Herbaciany krem czekoladowy

Doskonale nadaje się do ciast. Jego intensywnie czekoladowy smak komponuje się z czarną, lankijską herbatą o bogatym aromacie.

Sposób przygotowania:

1. Zaparz w szklance wody herbatę. Wrzuć do niej daktyle i odstaw na całą noc, aby się namoczyły. Następnie odcedź je i zblenduj na krem. Dodaj kakao i połowę odsączonej herbaty.

2. Dokładnie połącz składniki.

Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas