Reklama

Reklama

Słodziutka tarta na cieście kokosowym

Smaczna propozycja dla miłośników niecodziennych tart. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto:

  • 30 dag kruchych herbatników albo innych ciasteczek, np. migdałowych lub pełnoziarnistych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3/4 kostki masła

Składniki - nadzienie:

  • 2 szkl. mieszanych orzechów, np. włoskich, laskowych, pekan
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
  • po 2/3 szkl. suszonej żurawiny i rodzynek
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1/2 szkl. mocnego naparu herbaty
  • 3 łyżki rumu lub nalewki (np. wiśniówki, pigwówki)

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki zmiksuj dość drobno w blenderze. Ciastka możesz też wrzucić do torebki strunowej, szczelnie ją zamknąć i wałkiem drobno pokruszyć. Przesyp do miski, wlej do nich stopione, przestudzone masło.

Reklama

2. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. Powstałą masą wylep spód i boki formy na tartę (o śr. 24 cm). Wstaw ją do lodówki. Herbatę wymieszaj z alkoholem. Zalej tym rodzynki wymieszane z żurawiną.

3. Orzechy zalej wrzątkiem, po  5 minutach osącz i posiekaj (wielkość kawałeczków dopasuj do swoich upodobań). Rodzynki i żurawinę osącz na sitku. Schłodzony spód ciasta posmaruj masłem orzechowym (lub kajmakiem, jeśli wolisz).

4. Do rondelka wrzuć wszystkie przygotowane bakalie razem  z płatkami migdałowymi. Mieszając, lekko podgrzej. Zdejmij z palnika. Wlej miód, dokładnie wymieszaj i wyłóż na  ciasto w formie. Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut

Dobra rada

Nie przepadasz za tartą z kawałkami orzechów? Możesz je zblendować i zrobić z nich przepyszną aksamitną masę! Zmielone bakalie wymieszaj ze stopioną tabliczką czekolady i wyłóż na ciasto (już bez masła orzechowego).

Dwa pomysły na inne pyszne spody

Do wylepienia formy na tartę możesz wykorzystać właściwie każdy domowy wypiek, który pozostał po świętach i zdążył  już trochę sczerstwieć. Jest tylko jeden warunek - ciasto musi być suche, nie może mieć kremu. Wierzch polany czekoladą lub lukrem odkrój, resztę połam na kawałki i pokrusz drobniutko,  np. w blenderze. Potem dodaj składniki, które skleją masę.

Waniliowy

2 szkl. pokruszonej babki drożdżowej wymieszaj z 2 łyżkami cukru waniliowego. Dodaj 1/2 tabliczki stopionej czekolady (białej lub deserowej). Wymieszaj.

Korzenny

Pokrusz 20 dag piernika lub babki korzennej. Wymieszaj z 3 łyżkami mielonych migdałów i 5 łyżkami oleju kokosowego.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tarty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje