Słoiczek pełen smaku

Pięknie pachnie!

Pasztet w słoiczku
Pasztet w słoiczku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Pasztet: mięso, wątróbkę i boczek oczyść, umyj i osusz. Mięso z królika możesz zastąpić drobiem, a wątróbkę cielęcą - drobiową. Wszystko pokrój na równe kawałki, wymieszaj z przyprawami i szczyptą soli. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj masłem i podlej 2-3 łyżkami wody lub bulionu. Piecz przykryte ok. 50 minut w 200 st. 

2. Przestudzone mięso (bez listków i ziela) zmiel dwukrotnie w maszynce albo zmiksuj na gładką masę, dodając sos powstały podczas pieczenia. Możesz też dolać, dla bardzie wytrawnego smaku, kieliszek winiaku. Masę dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoików, tylko do 2/3 ich wysokości. Dobrze dociśnij masę, by nie zostały wolne miejsca. 

3. Zakręcone słoiki wstaw do naczynia, zalej ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości i piecz w 170 st. przez 60 minut. Ostudź. 

4. Galaretka: podgrzej sok z octem. Wymieszaj z żelatyną, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na pasztet w słoikach. Schłodź do zastygnięcia. Trzymaj w lodówce.

Jak usmażyć wątróbkę drobiową?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas