Słoiczek pełen smaku
Pięknie pachnie!

Składniki
- pasztet
- 50 dag mięsa z królika
- po 20 dag wątróbki cielęcej i surowego boczku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- po 3 listki laurowe i kuleczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta mielonego
- kminku
- sól
- galaretka
- 600 ml soku wiśniowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania
1. Pasztet: mięso, wątróbkę i boczek oczyść, umyj i osusz. Mięso z królika możesz zastąpić drobiem, a wątróbkę cielęcą - drobiową. Wszystko pokrój na równe kawałki, wymieszaj z przyprawami i szczyptą soli. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj masłem i podlej 2-3 łyżkami wody lub bulionu. Piecz przykryte ok. 50 minut w 200 st. 2. Przestudzone mięso (bez listków i ziela) zmiel dwukrotnie w maszynce albo zmiksuj na gładką masę, dodając sos powstały podczas pieczenia. Możesz też dolać, dla bardzie wytrawnego smaku, kieliszek winiaku. Masę dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoików, tylko do 2/3 ich wysokości. Dobrze dociśnij masę, by nie zostały wolne miejsca. 3. Zakręcone słoiki wstaw do naczynia, zalej ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości i piecz w 170 st. przez 60 minut. Ostudź. 4. Galaretka: podgrzej sok z octem. Wymieszaj z żelatyną, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na pasztet w słoikach. Schłodź do zastygnięcia. Trzymaj w lodówce.