Reklama

Reklama

Słoiki z przysmakami

Ałbena Grabowska zaprasza do literackiego świata Winnych, gdzie domowe dżemy i nalewki mają niepowtarzalny smak, ale są też ważną częścią rodzinnej tradycji.

Dynia w occie na słodko, do mięsa

Składniki

  • średnia dynia
  • 3/4 szklanki octu 6 procent
  • 5 łyżeczek cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • kilka goździków
  • laska cynamonu

Sposób przygotowania

1. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę 1 cm. Wrzuć do wrzątku, gotuj 4 minuty. Odcedź, ostudź. 

2. Ułóż dość ciasno kawałki dyni w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z octem, wrzuć dodatki, po czym ponownie zagotuj. 

3. Zalej dynię ciepłą zalewą, zakręć dokładnie słoiki, następnie pasteryzuj 15 minut. 

Konfitura jabłkowo pigwowa

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg owoców pigwy
  • 200 ml wody
  • 1/2-3/4 kg cukru

Sposób przygotowania

1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pigwę umyj, pokrój, usuń pestki. 

2. Zagotuj wodę w rondlu, wrzuć owoce pigwy, wsyp cukier, gotuj około 15 minut, aby zmiękły. Dodaj jabłka. Gotuj razem na małym ogniu 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. 

3. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, przykryte kocykiem. Gdy konfitura całkiem wystygnie, sprawdź, czy słoiki są dobrze zamknięte. 

Reklama

Dżem mirabelkowy

Składniki

  • 2 kg mirabelek
  • 800 g cukru
  • łyżka cynamonu
  • niewielka ilość wody

Sposób przygotowania

1. Mirabelki umyj, wsyp do szerokiego rondla z grubym dnem, zalej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż pestki oddzielą się od miąższu. Usuń łyżką pestki. 

2. Wsyp cukier i smaż na małym ogniu dżem, aż uzyska odpowiednią gęstość. Pod koniec smażenia dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Nakładaj do słoików, jak w przepisie powyżej.

Powidła z cebuli

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Potem smaż ją na małym ogniu 25 minut, mieszając. Dodaj sól, pieprz i tymianek. 

2. Gdy cebula zmięknie, dodaj miód i ocet balsamiczny. Smaż, aż ocet wyparuje, a powidła zgęstnieją. Przełóż do wyparzonych słoików, przechowuj w lodówce.


Ałbena Grabowska ma bułgarskie korzenie, jest lekarzem neurologiem i matką trójki dzieci. Ale cała Polska zna ją jako pisarkę, zwłaszcza jako autorkę trylogii „Stulecie Winnych”, o rodzinie z podwarszawskiego Brwinowa.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje