Reklama

Reklama

Słoiki z przysmakami

Ałbena Grabowska zaprasza do literackiego świata Winnych, gdzie domowe dżemy i nalewki mają niepowtarzalny smak, ale są też ważną częścią rodzinnej tradycji.

Dynia w occie na słodko, do mięsa

Składniki

  • średnia dynia
  • 3/4 szklanki octu 6 procent
  • 5 łyżeczek cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • kilka goździków
  • laska cynamonu

Sposób przygotowania

1. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę 1 cm. Wrzuć do wrzątku, gotuj 4 minuty. Odcedź, ostudź. 

2. Ułóż dość ciasno kawałki dyni w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z octem, wrzuć dodatki, po czym ponownie zagotuj. 

3. Zalej dynię ciepłą zalewą, zakręć dokładnie słoiki, następnie pasteryzuj 15 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje