Słoiki z przysmakami
Ałbena Grabowska zaprasza do literackiego świata Winnych, gdzie domowe dżemy i nalewki mają niepowtarzalny smak, ale są też ważną częścią rodzinnej tradycji.

Dynia w occie na słodko, do mięsa
Składniki
- średnia dynia
- 3/4 szklanki octu 6 procent
- 5 łyżeczek cukru
- łyżeczka soli
- 2 i 1/2 szklanki wody
- kilka goździków
- laska cynamonu
Sposób przygotowania
1. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę 1 cm. Wrzuć do wrzątku, gotuj 4 minuty. Odcedź, ostudź. 2. Ułóż dość ciasno kawałki dyni w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z octem, wrzuć dodatki, po czym ponownie zagotuj. 3. Zalej dynię ciepłą zalewą, zakręć dokładnie słoiki, następnie pasteryzuj 15 minut.

Konfitura jabłkowo pigwowa
Składniki
- 1 kg jabłek
- 1/2 kg owoców pigwy
- 200 ml wody
- 1/2-3/4 kg cukru
Sposób przygotowania
1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pigwę umyj, pokrój, usuń pestki. 2. Zagotuj wodę w rondlu, wrzuć owoce pigwy, wsyp cukier, gotuj około 15 minut, aby zmiękły. Dodaj jabłka. Gotuj razem na małym ogniu 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, przykryte kocykiem. Gdy konfitura całkiem wystygnie, sprawdź, czy słoiki są dobrze zamknięte.

Dżem mirabelkowy
Składniki
- 2 kg mirabelek
- 800 g cukru
- łyżka cynamonu
- niewielka ilość wody
Sposób przygotowania
1. Mirabelki umyj, wsyp do szerokiego rondla z grubym dnem, zalej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż pestki oddzielą się od miąższu. Usuń łyżką pestki. 2. Wsyp cukier i smaż na małym ogniu dżem, aż uzyska odpowiednią gęstość. Pod koniec smażenia dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Nakładaj do słoików, jak w przepisie powyżej.

Powidła z cebuli
Składniki
- 1 kg czerwonej cebuli
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Potem smaż ją na małym ogniu 25 minut, mieszając. Dodaj sól, pieprz i tymianek. 2. Gdy cebula zmięknie, dodaj miód i ocet balsamiczny. Smaż, aż ocet wyparuje, a powidła zgęstnieją. Przełóż do wyparzonych słoików, przechowuj w lodówce.Ałbena Grabowska ma bułgarskie korzenie, jest lekarzem neurologiem i matką trójki dzieci. Ale cała Polska zna ją jako pisarkę, zwłaszcza jako autorkę trylogii „Stulecie Winnych”, o rodzinie z podwarszawskiego Brwinowa.