Słona lemoniada

Pocąc się tracimy wiele elektrolitów takich jak sód czy chlor. Zachowanie ich odpowiedniej ilości jest niezwykle ważne dla naszego organizmu. Z tego powodu, w upalne dni, lepiej sprawdzą się lekko osolone napoje niż te słodkie. W krajach azjatyckich popularne są lemoniady z dodatkiem soli, która pozwala uzupełniać brakujące elektrolity. Poniżej przepis inspirowany tajlandzką Nam Manao.

Lemoniada
Lemoniadamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Limonki myjemy w gorącej wodzie i kroimy na cząstki. Ugniatamy delikatnie razem z liśćmi mięty i solą w szklance. Dodajemy kostki lodu i zalewamy zimną herbatą.

Mrożona herbata - domowa Ice TeaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas