Reklama

Reklama

Słone ciasto z groszkiem i fetą

Zamiast tradycyjnego pieczywa, od czasu do czasu możemy się pokusić o przygotowanie własnej bazy do kanapek. Takie słone pieczywo świetnie smakuje samo lub z ulubiona wędliną. Ciasto z groszkiem i fetą - twoja rodzina je pokocha.

Ser feta to bardzo smaczny, popularny dodatek do potraw. Jedna porcja tego sera (ok. 28 gramów) to ok. 74 kcal, 6 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g cukru. Feta dostarczy nam także witamin: B2, B6, B12 oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu. Wbrew obawom, feta nie traci swych właściwości smakowych np. podczas pieczenia.

Reklama

Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 150 g mąki, 2 jajka, 2 szczypty soli, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g zielonego grochu (najlepiej świeżego, ale może być też mrożony), 6 posiekanych listków mięty, 150 g sera feta, pokrojonego w małe kostki, pieprz.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. W misce ubijamy jajka, dodajemy do nich sól, odrobinę pieprzu i ubijamy aż mieszanina stanie się biała. Wówczas wlewamy mleko oraz oliwę z oliwek, wsypujemy mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Dobrze mieszamy.

Jeśli używamy mrożonego groszku, zanurzamy go we wrzącej wodzie na minutę i natychmiast osączamy. Świeży groszek nie potrzebuje wcześniejszej obróbki. Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane listki mięty oraz kostki sera feta. Na koniec dodajemy groszek i mieszamy ciasto dokładnie.

Wlewamy ciasto do formy, pieczemy przez 30 minut, aż będzie złote i dobrze wyrośnie. Odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Ciasto dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Po przekrojeniu jest bardzo dekoracyjne, gdyż widać w nim białe kostki fety i zielone punkciki groszku. Posmarowane masłem, z wiejską szynką, będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek. Można je też podać na przystawkę, w towarzystwie suszonych pomidorów i oliwek. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje