Słoneczko z paluszkami
Składniki na 5-6 porcji. Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kukurydzę osącz z zalewy i dokładnie opłucz. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, następnie osusz. Pokrój w paski (kilka odłóż do dekoracji). Pomidory sparz, usuń skórki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, paprykę, pomidory oraz sok pomidorowy, wymieszaj. Smaż ok. 5 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Okrągłe żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Włóż do niego ryż z warzywami, wierzch posyp startym serem. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. C.
W międzyczasie usmaż paluszki rybne. Z odłożonych pasków papryki na zapiekance zrób oczy usta i nos.