Reklama

Reklama

Słoneczko z paluszkami

Składniki na 5-6 porcji. Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

Składniki

  • 20 dag ryżu
  • ½ szklanki kukurydzy
  • po ½ strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego
  • olej do smażenia
  • 14 paluszków rybnych
  • sól
  • pieprz

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kukurydzę osącz z zalewy i dokładnie opłucz. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, następnie osusz. Pokrój w paski (kilka odłóż do dekoracji). Pomidory sparz, usuń skórki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, paprykę, pomidory oraz sok pomidorowy, wymieszaj. Smaż ok. 5 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Okrągłe żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Włóż do niego ryż z warzywami, wierzch posyp startym serem. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. C.

W międzyczasie usmaż paluszki rybne. Z odłożonych pasków papryki na zapiekance zrób oczy usta i nos.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje