Trzy najlepsze składniki dla oczu. Obowiązkowe w diecie po 40. roku życia
Dbanie o wzrok to inwestycja w jakość życia, której warto poświęcić uwagę, nawet jeśli aktualnie nie narzekamy na problemy z widzeniem. Naturalny proces starzenia dotyczy także oczu, a ich ochrona nie sprowadza się wyłącznie do zakładania okularów przeciwsłonecznych w pogodne dni. Bardzo istotna staje się zawartość naszych talerzy i uwzględnianie w diecie składników odżywczych o korzystnym wpływie na wzrok. Na co szczególnie zwrócić uwagę?

Spis treści:
W jakim wieku zaczyna starzeć się wzrok?
W miarę upływu lat soczewka oka traci elastyczność, co utrudnia skupianie się na bliskich obiektach. Pierwszymi objawami pogarszającego się wraz z wiekiem wzroku bywają także bóle głowy, wrażenie "zmęczenia" oczu i uczucie napięcia. Z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Początkowe symptomy starzenia się narządu wzroku można zaobserwować już po 40. roku życia. Z kolei szacuje się, że po 60. urodzinach starczowzroczność dotyczy prawie każdego człowieka. Mimo że nie istnieje cudowne remedium zatrzymujące procesy starzenia, pewne sprawy możemy spowolnić. W kontekście dbania o wzrok nie można zapominać o właściwym żywieniu.

Niedobory witaminy A zagrożeniem dla wzroku
Jedną z pierwszych rzeczy, jakich dowiadujemy się jeszcze w szkolnej ławie na temat witaminy A to zapewne informacja, że pomaga chronić przed kurzą ślepotą. Trzeba wspomnieć, że jest niezbędna do utrzymania prawidłowego widzenia i zabezpieczenia przed pojawieniem się zespołu suchego oka, szczególnie w warunkach słabego oświetlenia. Bardzo cennymi źródłami witaminy A są marchew, dynia oraz bataty. W jadłospisie warto uwzględniać także jaja, podroby (zwłaszcza wątróbkę wołową) i mleko.
Witamina E nie tylko dla skóry
Cieszy się reputacją witaminy młodości, choć zazwyczaj bywa tak określana w kontekście pielęgnacji skóry. Tymczasem witamina E to silny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia, wspiera zdrowie naczyń krwionośnych i pomaga dbać o ostrość widzenia. Cennymi źródłami tego składnika są produkty pochodzenia roślinnego. Należą do nich oleje roślinne, migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni, szpinak, biała kapusta, awokado i owoce jagodowe.
Witamina C dobra dla oczu
Oto kolejny silny antyoksydant, którego działanie nie powinno być sprowadzane wyłącznie do dbania o odporność. Witamina C ma znacznie bardziej wszechstronne właściwości. Chroni oczy przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając uszkodzeniom komórek siatkówki. Jak możemy wspomóc wzrok poprzez dietę? W posiłkach uwzględniajmy owoce cytrusowe, truskawki, czarne porzeczki, paprykę, brokuły, brukselkę, jarmuż i natkę pietruszki.