Najgorszy wybór na kolację. Rujnuje sen, powoduje przybieranie na wadze

Zdrowa kolacja to istotny element dbania o ogólny stan zdrowia, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Od tego, co pojawia się na talerzach wieczorem, zależy lepsza jakość snu, poprawa metabolizmu czy zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. Choć inspiracji na pełnowartościowe posiłki nie brakuje, nadal wielu z nas stawia na dania, które w porze kolacji poważnie szkodzą.

Czego nie jeść na kolację? Jeden typ dań jest stanowczo odradzany
Czego nie jeść na kolację? Jeden typ dań jest stanowczo odradzany123RF/PICSEL

Nie bagatelizuj roli kolacji

Często słyszy się o tym, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Choć uzupełnienie energii po nocy jest faktycznie bardzo istotne, jadłospisu w porze kolacji nie należy traktować po macoszemu. Wielu z nas jada zbyt obficie, chcąc zrekompensować sobie np. brak czasu na zjedzenie porządnego obiadu w ciągu dnia. Sam wybór składników i sposób obróbki żywności również ma ogromne znaczenie. Dietetycy wskazują zwłaszcza na jeden rodzaj posiłków, który w porze kolacji poważnie szkodzi organizmowi.

Rano odczuwasz zmęczenie? Winna może być kolacja

Eksperci z zakresu prawidłowego odżywiania podkreślają, że na miano najgorszych kolacji zasługują smażone potrawy. Mowa nie tylko o kotletach z grubą panierką, ale też daniach, które w pierwszym odruchu wydają się zdrowe, np. omlety czy jajecznice.

Obróbka w wysokiej temperaturze i w towarzystwie dużej ilości tłuszczu nadmiernie angażuje układ trawienny, co przekłada się na problemy z zasypianiem. Po takiej uczcie istnieje duże ryzyko wybudzania w środku nocy. Zamiast rześkiego poranka fundujemy sobie pobudkę w kiepskim nastroju z towarzyszącym uczuciem wyczerpania. Takie zaburzenia snu wiążą się także z przyspieszaniem procesów starzenia i przybieraniem na wadze.

Może wyglądają kusząco, ale smażonych dań lepiej się wystrzegać
Może wyglądają kusząco, ale smażonych dań lepiej się wystrzegać123RF/PICSEL

Dlatego tyjemy i nie możemy schudnąć

Odpowiednio zbilansowany posiłek wieczorny pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Smażonych dań z całą pewnością nie można zaliczyć do potraw odpowiednich na kolację. Obciążają układ trawienny i dostarczają dużą ilość tłuszczów nasyconych. Przygotowywanie jedzenia w towarzystwie solidnej porcji oleju znacząco zwiększa kaloryczność posiłku. Biorąc pod uwagę, że wieczorem raczej zwalniamy tempo, planując położenie się do łóżka, organizm nie ma szans tego spalić. Gdy staje się to naszym nawykiem, pojawienie się boczków i wałeczków to tylko kwestia czasu.

Oto najgorsza kolacja. Zwiększa ryzyko chorób przewlekłych

Tłuste posiłki mogą prowadzić do niestrawności, zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego. Dolegliwości są uciążliwe niezależnie od pory dnia, ale wieczorem szczególnie będą dawać się nam we znaki. Jedzenie ciężkostrawnych kolacji może przyczyniać się także do poważniejszych chorób sercowo-naczyniowych (w tym miażdżycy będącej wynikiem wzrostu poziomu cholesterolu LDL), cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Dodatkowo smażenie pozbawia produkty spożywcze ogromnej ilości składników odżywczych, więc organizm nie będzie mieć szansy z nich skorzystać, nawet jeśli do obróbki wybierzemy wartościowe artykuły.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria