Słoneczne morele

Te słodkie i soczyste owoce uprawiane były w Chinach już 4 tysiące lat temu. Wypiekom z ich dodatkiem nie można się oprzeć.

Sernik z morelami
Sernik z morelami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Połowę owoców pokrój w kostkę a pozostałe - w cienkie paski. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż jogurt, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i przelej do miski z masą jogurtowo-śmietanową. Dodaj pokrojone w kostkę morele, wymieszaj. Masę przelej na wystudzony spód biszkoptowy. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wierzch udekoruj pozostałymi morelami oraz listkami melisy. 

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria

Tarta z kremem

Tarta z morelami
Tarta z morelami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Formę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli, piecz ok. 15 min w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń papier i piecz jeszcze ok. 5 minut. Wystudź. 

2. Morele włóż na ok. 1 min do wrzącej wody. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Usuń skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski włóż żółtka, wsyp 3 łyżki cukru pudru oraz mąkę, zmiksuj. Do rondelka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlej je do masy żółtkowej (ciągle miksując). Całość przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 

3. Na wystudzone ciasto przełóż masę budyniową. Na wierzchu rozłóż morele. Piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Do rondelka włóż konfiturę, wlej 1 łyżkę wody. Mieszając, podgrzej, następnie posmaruj konfiturą wierzch moreli. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Przepis na polentę z morelamiInteria Kulinaria
Relaks
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas