Reklama

Reklama

Słoneczne morele

Te słodkie i soczyste owoce uprawiane były w Chinach już 4 tysiące lat temu. Wypiekom z ich dodatkiem nie można się oprzeć.

Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki - biszkopt

  • 4 jajka
  • 110 g cukru
  • 100 g mąki

Składniki - na piankę

  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 90 ml mleka
  • 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego
  • 500 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 70 g cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 12 moreli listki melisy

Sposób przygotowania

Połowę owoców pokrój w kostkę a pozostałe - w cienkie paski. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż jogurt, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i przelej do miski z masą jogurtowo-śmietanową. Dodaj pokrojone w kostkę morele, wymieszaj. Masę przelej na wystudzony spód biszkoptowy. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wierzch udekoruj pozostałymi morelami oraz listkami melisy. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje