Słynne potrawy kuchni śląskiej

Kluski śląskie można serwować z dowolnym sosem, my polecamy aromatyczny sos myśliwski
Kluski śląskie można serwować z dowolnym sosem, my polecamy aromatyczny sos myśliwski123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • szczypta soli

Składniki

  • 5-6 pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1-2 laski kiełbasy myśliwskiej
  • 2-3 plastry boczku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 szklanka bulionu (mięsnego lub mięsno-warzywnego)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach
Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego na zrazy
  • 400 g boczku
  • kilka kiszonych ogórków
  • 2 cebule
  • kawałek białej części pora
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie - przyprawa do mięs
Wspaniale rozgrzewa, więc poleca się ją też przy przeziębieniach
Wspaniale rozgrzewa, więc poleca się ją też przy przeziębieniach123RF/PICSEL

Składniki

  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka smalcu (można zastąpić masłem)
  • sól, pieprz
  • zielenina do posypania
Bardzo zdrowy i wartościowy dodatek
Bardzo zdrowy i wartościowy dodatek 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebulka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • ocet do smaku
Zastępuje dwa dania
Zastępuje dwa dania123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g zielonego groszku (może być z puszki)
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 4 skrzydełka drobiowe
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka śmietany
  • majeranek
  • papryka słodka/ostra
  • sól, pieprz
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?