Słynne zapiekanki ziemniaczane
Znajdziesz je w najlepszych restauracjach w różnych zakątkach świata. Z naszymi przepisami z łatwością przygotujesz je także we własnej kuchni.
Casserole z kurczakiem i jabłkami
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na bok. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij środki z pestkami.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień na niej udka. Przełóż je do żaroodpornego naczynia. Posyp posiekanymi szalotkami i obłóż ziemniakami oraz jabłkami. Posyp je solą, pierzem i odrobiną suszonych ziół. Całość podlej gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 45-50 minut.
3. Potem naczynie szczelnie przykryj płatem francuskiego ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Zwiększ temperaturę do 220 st. Piecz jeszcze przez 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni.
Grecka musaka
Sposób przygotowania
1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany i pomidory oczyść. Wszystkie warzywa pokrój w plasterki.
2. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem. Gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą, pierzem i gałką. W formie ułóż warstwami plasterki bakłażanów, ziemniaków, cebuli i mięsa. Każdą warstwę zapiekanki posmaruj sosem beszamelowym. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz ok. 45 minut w 175 st.
Kisz po lotaryńsku
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki w mundurkach gotuj 20 minut we wrzątku. Przestudź je, obierz z łupinek i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Wystudź. Piure wymieszaj z mąką i proszkiem.
2. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj masłem. Spód i bok wylep ciastem. Piecz przez 20 minut w 180 st. Pieczeń pokrój na kawałeczki. Ser pokrusz, wymieszaj go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Mięso ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej masą śmietanową. Piecz jeszcze 30 minut w temp. 180 st