Reklama

Reklama

Słynne zapiekanki ziemniaczane

Znajdziesz je w najlepszych restauracjach w różnych zakątkach świata. Z naszymi przepisami z łatwością przygotujesz je także we własnej kuchni.

Casserole z kurczakiem i jabłkami

Składniki dla: 5 osób

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 2 jabłka
  • 8 ziemniaków
  • 1 płat francuskiego ciasta (ok. 20 dag)
  • 3-4 szalotki

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
  • oregano
  • rozmaryn, szałwia

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na bok. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki i wytnij środki z pestkami. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień na niej udka. Przełóż je do żaroodpornego naczynia. Posyp posiekanymi szalotkami i obłóż ziemniakami oraz jabłkami. Posyp je solą, pierzem i odrobiną suszonych ziół. Całość podlej gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 45-50 minut. 

3. Potem naczynie szczelnie przykryj płatem francuskiego ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Zwiększ temperaturę do 220 st. Piecz jeszcze przez 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni. 

Reklama

Grecka musaka

Składniki

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • 3 pomidory

Składniki - przyprawy i dodatki

  • po 1/4 pęczka oregano i tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki oliwy
  • koncentratu pomidorowego
  • masła i mąki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat, zioła oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany i pomidory oczyść. Wszystkie warzywa pokrój w plasterki. 

2. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem. Gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą, pierzem i gałką. W formie ułóż warstwami plasterki bakłażanów, ziemniaków, cebuli i mięsa. Każdą warstwę zapiekanki posmaruj sosem beszamelowym. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz ok. 45 minut w 175 st. 

Kisz po lotaryńsku

Czas przyrządzenia: 35 minut + pieczenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 7 średnich ziemniaków
  • 20 dag sera gorgonzola
  • 40 dag pieczonego mięsa (schabu, kurczaka, karkówki)
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 5 jajek

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki w mundurkach gotuj 20 minut we wrzątku. Przestudź je, obierz z łupinek i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Wystudź. Piure wymieszaj z mąką i proszkiem. 

2. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj masłem. Spód i bok wylep ciastem. Piecz przez 20 minut w 180 st. Pieczeń pokrój na kawałeczki. Ser pokrusz, wymieszaj go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Mięso ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej masą śmietanową. Piecz jeszcze 30 minut w temp. 180 st

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje