Słynne zapiekanki ziemniaczane

Zapiekanka z ciastem francuskim
Zapiekanka z ciastem francuskim123RF/PICSEL

Casserole z kurczakiem i jabłkami

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 2 jabłka
  • 8 ziemniaków
  • 1 płat francuskiego ciasta (ok. 20 dag)
  • 3-4 szalotki
5 osób

Składniki

- przyprawy i dodatki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
  • oregano
  • rozmaryn, szałwia

Sposób przygotowania

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Grecka musaka

Składniki

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • 3 pomidory

- przyprawy i dodatki

  • po 1/4 pęczka oregano i tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki oliwy
  • koncentratu pomidorowego
  • masła i mąki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zapiekanka marokańskaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tarta z mięsem
Tarta z mięsem123RF/PICSEL

Kisz po lotaryńsku

Składniki

  • 7 średnich ziemniaków
  • 20 dag sera gorgonzola
  • 40 dag pieczonego mięsa (schabu, kurczaka, karkówki)
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
8 porcji

Sposób przygotowania

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?