Smaczne dania obiadowe
Soczyste i pożywne. Przygotujesz je bez trudu!
Medaliony w sosie
Sposób przygotowania
1. Schab pokrój na plastry, każdy natnij i zbij tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku. Natrzyj mięso i odstawna kilka godzin. Medaliony posmaruj musztardą, dodaj plaster szynki, kilka plasterków papryki i cukinii. Zepnij wykałaczką.
2. Na patelni rozgrzej olej i zrumień medaliony. W osobnym garnku podsmaż posiekaną cebulę. Dorzuć pozostałą paprykę i cukinię. Gdy zmiękną, dodaj miód, serek mascarpone, wino, sól i pieprz. Wymieszaj, dodaj medaliony i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z makaronem.
Ryba z purée marchewkowym
Sposób przygotowania
1. Rybę opłucz, osusz i pokrój. Natrzyj solą, obtocz w roztrzepanych jajkach i mące. Smaż na rozgrzanym oleju. Zrumień posiekany boczek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż. Przełóż usmażoną rybę i podlej wodą. Całość duś na małym ogniu pod pokrywką 10 minut.
2. Marchewki ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Przeciśnij przez praskę do purèe. Wyciśnij sok z cytryny i wlej do rondelka. Zagotuj i dodaj miód. Zdejmij z ognia i dodawaj powoli miękkie masło, cały czas mieszając. Przypraw solą i czerwonym pieprzem. Rybę podawaj polaną sosem, z purèe marchewkowym.
Pieczona cielęcina
Sposóbb przygotowania
1. Czosnek pokrój. Zalej octem winnym, dodaj sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, tymianek. Gotuj 5 minut. Natrzyj umyte mięso i chłodź dobę.
2. Zamarynowaną cielęcinę natrzyj olejem, wymieszanym z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i papryką w proszku. Przełóż do rękawa, zalej marynatą, dodaj masło, rozmaryn, pomidory i marchewkę. Piecz 90 minut w temp. 180°C.