Smaczne dania obiadowe
Soczyste i pożywne. Przygotujesz je bez trudu!

Medaliony w sosie
Składniki
- 70 dag schabu
- olej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 łyżki musztardy
- 15 dag szynki
- papryka
- 2 małe cukinie
- cebula
- łyżka miodu
- 15 dag serka mascarpone
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Schab pokrój na plastry, każdy natnij i zbij tłuczkiem. W miseczce wymieszaj olej, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku. Natrzyj mięso i odstawna kilka godzin. Medaliony posmaruj musztardą, dodaj plaster szynki, kilka plasterków papryki i cukinii. Zepnij wykałaczką. 2. Na patelni rozgrzej olej i zrumień medaliony. W osobnym garnku podsmaż posiekaną cebulę. Dorzuć pozostałą paprykę i cukinię. Gdy zmiękną, dodaj miód, serek mascarpone, wino, sól i pieprz. Wymieszaj, dodaj medaliony i duś pod przykryciem 15 minut. Podawaj z makaronem.

Ryba z purée marchewkowym
Składniki
- 70 dag miruny lub dorsza
- sól
- 2 jajka
- szklanka mąki
- olej
- 10 dag boczku wędzonego
- czerwona cebula
- 4 marchewki
- łyżka masła
- sos
- sok z cytryny
- łyżka miodu
- 10 dag masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Rybę opłucz, osusz i pokrój. Natrzyj solą, obtocz w roztrzepanych jajkach i mące. Smaż na rozgrzanym oleju. Zrumień posiekany boczek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż. Przełóż usmażoną rybę i podlej wodą. Całość duś na małym ogniu pod pokrywką 10 minut. 2. Marchewki ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Przeciśnij przez praskę do purèe. Wyciśnij sok z cytryny i wlej do rondelka. Zagotuj i dodaj miód. Zdejmij z ognia i dodawaj powoli miękkie masło, cały czas mieszając. Przypraw solą i czerwonym pieprzem. Rybę podawaj polaną sosem, z purèe marchewkowym.

Pieczona cielęcina
Składniki
- 70 dag udźca cielęcego
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki octu winnego
- sól
- pieprz
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- tymianek
- 2 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- posiekane suszone pomidory
- papryka w proszku
- 1,5 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 pomidory
- marchewka
Sposóbb przygotowania
1. Czosnek pokrój. Zalej octem winnym, dodaj sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, tymianek. Gotuj 5 minut. Natrzyj umyte mięso i chłodź dobę. 2. Zamarynowaną cielęcinę natrzyj olejem, wymieszanym z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i papryką w proszku. Przełóż do rękawa, zalej marynatą, dodaj masło, rozmaryn, pomidory i marchewkę. Piecz 90 minut w temp. 180°C.