Smaczne dania obiadowe
Wszystkim będzie smakowało!

Kulebiak z warzywami
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- sól
- łyżeczka cukru
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 żółtka
- 2 jajka
- farsz
- brokuł
- kalafior
- sól
- marchewka
- cebula
- olej
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 8 dag sera żółtego
- jajko
1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj sól, cukier, drożdże, śmietanę, żółtka i jajka. Zagnieć, odstaw. Brokuł, kalafior, marchewkę ugotuj. Cebulę zrumień. 2. Warzywa przypraw, wymieszaj ze śmietaną i startym serem. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż farsz, zawiń. Posmaruj jajkiem. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

Makaron po włosku
Składniki
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag mięsa mielonego
- jajko
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki
- bułki tartej
- sól
- pieprz
- ostra i słodka papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki mąki
- słoiczek przecieru pomidorowego
- czosnek granulowany
- oregano
- 50 dag makaronu
- bazylia
- 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Zrumień cebulę i czosnek. Do mięsa mielonego dodaj jajko, musztardę, bułkę tartą, sól, pieprz, ostrą paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Wymieszaj mięso, uformuj pulpeciki. 2. Obtocz je w mące i zrumień na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondelka, wlej 2 szklanki wody, wsyp przyprawy, zagotuj, wrzuć pulpety, duś 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, duś jeszcze 10 minut. Ugotuj makaron, wrzuć do do sosu z pulpetami, chwilę mieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią i startym serem.

Faszerowane pomidory
Składniki
- 8 pomidorów
- olej
- cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- curry
- przyprawa do gyrosa
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- 5 łyżek śmietany 18 proc.
- gałązki świeżego tymianku
Sposób przygotowania
1. Z pomidorów odetnij górę i wydrąż środki. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas rozdrabżone środki pomidorów. Przypraw solą, pieprzem, szczyptą curry, przyprawą do gyrosa, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym. 2. Dodaj cukier, masło i śmietanę. Pomidory napełnij farszem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej farszem, który pozostał. Posyp świeżym tymiankiem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z pieczywem

Gołąbki
Składniki
- pietruszka
- 2 marchewki
- por
- 1/2 selera
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- sól
- 70 dag mięsa mielonego
- pieprz
- cebula
- główka kapusty
- szklanka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18 proc
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 10 dag boczku wędzonego
Sposób przygotowania
1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar. Kaszę ugotuj. Wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj sól, pieprz, posiekaną cebulę. Wymieszaj. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kapustę i gotuj chwilę, ostudź, obierz z liści, kładź na nich porcje farszu, zawiń. 2. Dno garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Wywar zlej, wymieszaj z przecierem pomidorowym, śmietaną, masłem i mąką. Zagotuj, mieszając. Podawaj z gołąbkami posypanymi zrumienionym wędzonym boczkiem