Smaczne i zdrowe kąski
Zastąp fasolkę z puszki innymi pożywnymi warzywami strączkowymi.
1. Cieciorka - zawarte w niej białko przypomina proteiny mięsa i dlatego jest to warzywo szczególnie istotne w diecie wegetariańskiej. Suche nasiona cieciorki zamocz na 10 godzin w zimnej wodzie. Odcedź i gotuj w świeżej wodzie ok. 60 minut. Posól pod koniec gotowania.
2. Soczewica - czerwona lub zielona, to również bogactwo zdrowego białka. W 100 g jest aż 25 g białka. Do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Najpierw wypłucz ją na sicie i wsyp do wrzątku w proporcji 1:1,5. Wlej łyżkę oliwy. Zmniejsz gaz, gotuj 10-12 minut. Następnie zdejmij z ognia i zostaw na ok. 5 minut pod pokrywką, aby jeszcze napęczniała.