Oscypek oczami rodowitej góralki – historia prawdziwego smaku prosto z Podhala

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?
Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?Artur BarbarowskiEast News

Wieloletnia tradycja

Zobacz również:

Życie w rytmie owczego dzwonka

Rok w rytmie redyku i osodu

Wyrabianie oscypka to prawdziwa sztuka

Dwóch mężczyzn w drewnianej chacie, jeden z nich siedzi na ławce i przygotowuje coś w drewnianym naczyniu, drugi siedzi, obiera ziemniaki lub inne warzywo do metalowych wiader ustawionych przed nim. W tle drabiną prowadząca na wyższy poziom.
Górale wyrabiają oscypki w bacówceJan BieleckiEast News
Małe białe oscypki
Oscypek jest jednym z najzdrowszych serów.123RF/PICSEL

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

  1. Nazwa "oscypek" może być używana wyłącznie dla serów wytwarzanych na określonym obszarze Podhala, czyli w regionie obejmującym część województw: małopolskiego i śląskiego.
  2. Produkcja musi się odbywać zgodnie z tradycyjną recepturą, która została szczegółowo opisana w dokumentacji zgłoszeniowej.
  3. Ser musi być produkowany z mleka owczego, ewentualnie z niedużym dodatkiem mleka krowiego (do 40 procent).
  4. Musi być formowany w charakterystycznych, drewnianych foremkach ("oscypiorkach") i wędzony na zimno.
  5. Produkcja może się odbywać tylko między majem a październikiem, czyli w sezonie wypasu owiec.
Oscypki ułożone na blacie
Nie każdy ser z rusztu to oscypek, a nie każda "góralska" etykieta gwarantuje długoletnią tradycję123RF/PICSEL

Jak nie dać się nabrać?

Jeżeli nie odpowiada nam intensywny smak oscypków, możemy spróbować innych góralskich serów. Wybór jest bardzo duży
Jeżeli nie odpowiada nam intensywny smak oscypków, możemy spróbować innych góralskich serów. Wybór jest bardzo dużyPiotr Kamionka/REPORTEREast News

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Tarta z kremem różanymPolsat