Oscypek oczami rodowitej góralki – historia prawdziwego smaku prosto z Podhala

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?
Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?Artur BarbarowskiEast News

Wieloletnia tradycja

Zobacz również:

Życie w rytmie owczego dzwonka

Owce zgromadzone na pastwisku przed białym kościołem, wokół stoją ludzie. Charakterystyczna architektura kościelna z widocznymi wieżyczkami i dużym oknem wychodzącym na podwórze. Drzewa otaczają miejsce sceny.
Owce od wieków są sercem podhalańskiej tradycjipawel murzynEast News

Rok w rytmie redyku i osodu

Grupa osób w tradycyjnych strojach góralskich prowadzi dużą grupę owiec przez wiejską drogę, otoczoną kolorową jesienną przyrodą i zabudową. Wszyscy muzycy grają na instrumentach, dodając regionalny charakter scenie.
Redyk jesiennyBartlomiej BodzekEast News

Wyrabianie oscypka to prawdziwa sztuka

Dwóch mężczyzn w drewnianej chacie, jeden z nich siedzi na ławce i przygotowuje coś w drewnianym naczyniu, drugi siedzi, obiera ziemniaki lub inne warzywo do metalowych wiader ustawionych przed nim. W tle drabiną prowadząca na wyższy poziom.
Górale wyrabiają oscypki w bacówce Jan BieleckiEast News
Etapy wędzenia oscypka
Etapy wędzenia oscypkaMateusz GrochockiEast News

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

  1. Nazwa "oscypek" może być używana wyłącznie dla serów wytwarzanych na określonym obszarze Podhala, czyli w regionie obejmującym część województw: małopolskiego i śląskiego.
  2. Produkcja musi się odbywać zgodnie z tradycyjną recepturą, która została szczegółowo opisana w dokumentacji zgłoszeniowej.
  3. Ser musi być produkowany z mleka owczego, ewentualnie z niedużym dodatkiem mleka krowiego (do 40 procent).
  4. Musi być formowany w charakterystycznych, drewnianych foremkach ("oscypiorkach") i wędzony na zimno.
  5. Produkcja może się odbywać tylko między majem a październikiem, czyli w sezonie wypasu owiec.
Oscypki ułożone na wiklinowym koszu, obok cena na kartce papieru. W tle widoczne produkty spożywcze, takie jak margaryna, i naczynia na stole.
Tradycyjne, prawdziwe oscypki spełniające wymogi unijneAdamowski/REPORTEREast News

Jak nie dać się nabrać?

Dwóch mężczyzn w tradycyjnych strojach przygotowuje potrawę na ogniu na świeżym powietrzu, otoczonych przez tłum widzów. Kobieta w kolorowym, ludowym stroju stoi obok. W tle widać drewniane ogrodzenie i zaintrygowanych widzów.
Pokaz produkcji oscypków pawel murzynEast News
Jeżeli nie odpowiada nam intensywny smak oscypków, możemy spróbować innych góralskich serów. Wybór jest bardzo duży
Jeżeli nie odpowiada nam intensywny smak oscypków, możemy spróbować innych góralskich serów. Wybór jest bardzo dużyPiotr Kamionka/REPORTEREast News

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Tarta z kremem różanymPolsat