Reklama

Reklama

Smaczne posiłki na każdy dzień

Pyszne i pożywne. Umilą każdy dzień!

Szparagi z boczkiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
  • sól ziołowa
  • szczypta sproszkowanego chilli
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

1. Szparagi umyj, odłam twarde końce. Jeśli są grubsze i lekko zdrewniałe, koniecznie je wcześniej ugotuj.  Młode okazy pozostaw surowe. 

2. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu. Oliwę i ocet wymieszaj z przyprawami. Pędzelkiem posmaruj delikatnie wierzch dania. Smaż na patelni (zwykłej lub grillowej) albo  na ruszcie, aż boczek się przyrumieni. Możesz również wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w temp. 180°C lub do zrumienienia. Podawaj z jajkiem sadzonym. 

Awokado z jajkiem

Składniki

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • ulubione zioła
  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • ewentualnie pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Awokado umyj, a następnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę. Część miąższu delikatnie wydrąż za pomocą łyżki. Do zagłębienia w każdej połówce wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz także obsypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

2. W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu zrumień boczek z obu stron. Następnie potnij go na mniejsze cząstki i ułóż na jajku. Piecz w temp. 200°C przez 10-15 minut, aż białko się zetnie.     

Reklama

Polędwiczki

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Składniki - sos

  • pęczek natki pietruszki
  • cebula
  • łyżka masła
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój na plastry grubości 4-5 cm. Natrzyj musztardą wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj łyżką oleju, obsyp rozmarynem. Piecz  25 minut w temp. 200°C.  

2. Pieczarki umyj, pokrój. Na maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż. Pod koniec wlej śmietanę, a następnie wsyp posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kluskami. 

Zupa krem z groszku

Składniki

  • młoda włoszczyzna
  • 60 dag młodego groszku (waga przed łuskaniem)
  • sól
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały listek laurowy
  • po kilka gałązek natki pietruszki, koperku i liści selera
  • 3 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por potnij w plastry. Groszek wyłuskaj. 

2. Do wrzącej wody wrzuć przyprawy, warzywa (bez groszku) oraz posiekaną zieleninę. Gotuj ok. 20 min. Gdy warzywa zmiękną, dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min. Zmiksuj i zapraw jogurtem.   

Sałatka z młodych buraczków

Składniki

  • 3 młode buraki z nacią
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 15 dag miękkiego sera koziego
  • kilka liści sałaty lub szpinaku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • ew. natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Buraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową i piecz w temp. 200°C przez 50 minut (do miękkości). Lekko przestudź i obierz ze skóry. Gdy całkowicie wystygną, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Natkę buraka umyj i porwij na kawałki, podobnie sałatę. Ułóż na półmisku razem z pokrojonymi burakami. 

2. Kozi ser pokrusz na warzywa, to samo zrób z posiekanymi orzechami. Przygotuj sos: ocet, miód, olej i przyprawy umieść w słoiczku, zakręć i dobrze wstrząśnij. Wylej na sałatkę około 20 minut przed podaniem. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy