Smaczne posiłki na każdy dzień

Szparagi z boczkiem
Szparagi z boczkiem123RF/PICSEL

Szparagi z boczkiem

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
  • sól ziołowa
  • szczypta sproszkowanego chilli
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
4 osób

Sposób przygotowania

Awokado z jajkiem
Awokado z jajkiem123RF/PICSEL

Awokado z jajkiem

Składniki

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • ulubione zioła
  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • ewentualnie pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Polędwiczki
Polędwiczki123RF/PICSEL

Polędwiczki

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka ziół prowansalskich

- sos

  • pęczek natki pietruszki
  • cebula
  • łyżka masła
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Zupa z groszku
Zupa z groszku123RF/PICSEL

Zupa krem z groszku

Składniki

  • młoda włoszczyzna
  • 60 dag młodego groszku (waga przed łuskaniem)
  • sól
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały listek laurowy
  • po kilka gałązek natki pietruszki, koperku i liści selera
  • 3 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Sałatka z buraczkami
Sałatka z buraczkami123RF/PICSEL

Sałatka z młodych buraczków

Składniki

  • 3 młode buraki z nacią
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 15 dag miękkiego sera koziego
  • kilka liści sałaty lub szpinaku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • ew. natka pietruszki

Sposób przygotowania

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?