Smaczne posiłki na każdy dzień
Pyszne i pożywne. Umilą każdy dzień!

Szparagi z boczkiem
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 gałązki rozmarynu
- 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
- sól ziołowa
- szczypta sproszkowanego chilli
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
Sposób przygotowania
1. Szparagi umyj, odłam twarde końce. Jeśli są grubsze i lekko zdrewniałe, koniecznie je wcześniej ugotuj. Młode okazy pozostaw surowe. 2. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu. Oliwę i ocet wymieszaj z przyprawami. Pędzelkiem posmaruj delikatnie wierzch dania. Smaż na patelni (zwykłej lub grillowej) albo na ruszcie, aż boczek się przyrumieni. Możesz również wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w temp. 180°C lub do zrumienienia. Podawaj z jajkiem sadzonym.

Awokado z jajkiem
Składniki
- 2 dojrzałe owoce awokado
- ulubione zioła
- 4 jajka
- 4 plasterki boczku wędzonego
- ewentualnie pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Awokado umyj, a następnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę. Część miąższu delikatnie wydrąż za pomocą łyżki. Do zagłębienia w każdej połówce wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz także obsypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. 2. W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu zrumień boczek z obu stron. Następnie potnij go na mniejsze cząstki i ułóż na jajku. Piecz w temp. 200°C przez 10-15 minut, aż białko się zetnie.

Polędwiczki
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki musztardy
- kilka plastrów wędzonego boczku
- łyżka oleju
- łyżka masła
- gałązka rozmarynu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sos
- pęczek natki pietruszki
- cebula
- łyżka masła
- 250 ml śmietany 18 proc.
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój na plastry grubości 4-5 cm. Natrzyj musztardą wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj łyżką oleju, obsyp rozmarynem. Piecz 25 minut w temp. 200°C. 2. Pieczarki umyj, pokrój. Na maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż. Pod koniec wlej śmietanę, a następnie wsyp posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kluskami.

Zupa krem z groszku
Składniki
- młoda włoszczyzna
- 60 dag młodego groszku (waga przed łuskaniem)
- sól
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 mały listek laurowy
- po kilka gałązek natki pietruszki, koperku i liści selera
- 3 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por potnij w plastry. Groszek wyłuskaj. 2. Do wrzącej wody wrzuć przyprawy, warzywa (bez groszku) oraz posiekaną zieleninę. Gotuj ok. 20 min. Gdy warzywa zmiękną, dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min. Zmiksuj i zapraw jogurtem.

Sałatka z młodych buraczków
Składniki
- 3 młode buraki z nacią
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 15 dag miękkiego sera koziego
- kilka liści sałaty lub szpinaku
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz do smaku
- ew. natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Buraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową i piecz w temp. 200°C przez 50 minut (do miękkości). Lekko przestudź i obierz ze skóry. Gdy całkowicie wystygną, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Natkę buraka umyj i porwij na kawałki, podobnie sałatę. Ułóż na półmisku razem z pokrojonymi burakami. 2. Kozi ser pokrusz na warzywa, to samo zrób z posiekanymi orzechami. Przygotuj sos: ocet, miód, olej i przyprawy umieść w słoiczku, zakręć i dobrze wstrząśnij. Wylej na sałatkę około 20 minut przed podaniem.