Reklama

Reklama

Smaczne posiłki na każdy dzień

Pyszne i pożywne. Umilą każdy dzień!

Szparagi z boczkiem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie paski
  • sól ziołowa
  • szczypta sproszkowanego chilli
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

1. Szparagi umyj, odłam twarde końce. Jeśli są grubsze i lekko zdrewniałe, koniecznie je wcześniej ugotuj.  Młode okazy pozostaw surowe. 

2. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu. Oliwę i ocet wymieszaj z przyprawami. Pędzelkiem posmaruj delikatnie wierzch dania. Smaż na patelni (zwykłej lub grillowej) albo  na ruszcie, aż boczek się przyrumieni. Możesz również wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w temp. 180°C lub do zrumienienia. Podawaj z jajkiem sadzonym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje