Smaczne posiłki na każdy dzień
Pyszne i pożywne. Umilą każdy dzień!
Szparagi z boczkiem
Sposób przygotowania
1. Szparagi umyj, odłam twarde końce. Jeśli są grubsze i lekko zdrewniałe, koniecznie je wcześniej ugotuj. Młode okazy pozostaw surowe.
2. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku z dodatkiem gałązki rozmarynu. Oliwę i ocet wymieszaj z przyprawami. Pędzelkiem posmaruj delikatnie wierzch dania. Smaż na patelni (zwykłej lub grillowej) albo na ruszcie, aż boczek się przyrumieni. Możesz również wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut w temp. 180°C lub do zrumienienia. Podawaj z jajkiem sadzonym.
Awokado z jajkiem
Sposób przygotowania
1. Awokado umyj, a następnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę. Część miąższu delikatnie wydrąż za pomocą łyżki. Do zagłębienia w każdej połówce wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz także obsypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
2. W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu zrumień boczek z obu stron. Następnie potnij go na mniejsze cząstki i ułóż na jajku. Piecz w temp. 200°C przez 10-15 minut, aż białko się zetnie.
Polędwiczki
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój na plastry grubości 4-5 cm. Natrzyj musztardą wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj łyżką oleju, obsyp rozmarynem. Piecz 25 minut w temp. 200°C.
2. Pieczarki umyj, pokrój. Na maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż. Pod koniec wlej śmietanę, a następnie wsyp posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kluskami.
Zupa krem z groszku
Sposób przygotowania
1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por potnij w plastry. Groszek wyłuskaj.
2. Do wrzącej wody wrzuć przyprawy, warzywa (bez groszku) oraz posiekaną zieleninę. Gotuj ok. 20 min. Gdy warzywa zmiękną, dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min. Zmiksuj i zapraw jogurtem.
Sałatka z młodych buraczków
Sposób przygotowania
1. Buraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową i piecz w temp. 200°C przez 50 minut (do miękkości). Lekko przestudź i obierz ze skóry. Gdy całkowicie wystygną, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Natkę buraka umyj i porwij na kawałki, podobnie sałatę. Ułóż na półmisku razem z pokrojonymi burakami.
2. Kozi ser pokrusz na warzywa, to samo zrób z posiekanymi orzechami. Przygotuj sos: ocet, miód, olej i przyprawy umieść w słoiczku, zakręć i dobrze wstrząśnij. Wylej na sałatkę około 20 minut przed podaniem.