Smaczne potrawy na cały tydzień

Rodzina będzie zachwycona!

Szaszłyki z papryką
Szaszłyki z papryką123RF/PICSEL

Szaszłyki z prapryką

Sposób przygotowania

1. Do naczynia wlej olej, sos Worcester i sos sojowy. Dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, przyprawę do grilla i wymieszaj. Czerwone cebule pokrój w ósemki. 

2. Z papryk odkrój czubki, wydrąż środki i pokrój na kawałki. Dodaj do cebuli wraz z pozostałymi, obranymi ząbkami czosnku. Całość zalej marynatą i pozostaw na kilka godzin w lodówce. 

3. Patyczki wysmaruj oliwą. Zamarynowane warzywa nabijaj na patyczki, grilluj na patelni lub w piekarniku. Podawaj z surówką. 

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Terrina
Terrina123RF/PICSEL


Terrina z łososiem

1. Świeżego łososia gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Formę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej plastry wędzonego łososia. Ugotowanego łososia zmiksuj z dodatkiem masła, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj. 

2. Pozostałe plastry łososia wędzonego pokrój, dodaj do masy serowej. Wsyp koperek i wymieszaj. Wyłóż do formy, dociśnij, schłodź.

Wieżyczka z bakłażanem
Wieżyczka z bakłażanem123RF/PICSEL

Bakłażan z pomidorami

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i zioła prowansalskie. Schłodzony ser feta pokrój w kostkę i włóż do marynaty, pozostaw na noc w lodówce. 

2. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w grube plastry. W misce wymieszaj wodę z solą i zanurz je na 15 minut. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. Odsącz, skrop sokiem z cytryny i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 200°C. 

3. Pomidory pokrój w plastry, posyp solą i pieprzem. Bakłażany ułóż na półmisku, wyłóż fetą, przykryj plastrem pomidora. W ten sposób zrób piramidki. Całość zalej marynatą.

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria

Muszelki w sosie z boczkiem

Muszle z farszem
Muszle z farszem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaronowe muszle ugotuj al dente. Fasolę namocz na noc, ugotuj w tej samej wodzie z przyprawami. Odcedź, wystudź i zmiksuj. 

2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Wrzuć do masy fasolowej, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj. 

3. Składniki sosu zagotuj. Włóż do garnka z sosem makaronowe muszle, gotuj kilka minut. 

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas