Smaczne potrawy na cały tydzień
Rodzina będzie zachwycona!

Szaszłyki z prapryką
Składniki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżki sosu sojowego
- główka czosnku
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- przyprawa do grilla
- 4 czerwone cebule
- 4 podłużne papryki czerwone
- 4 podłużne papryki żółte
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Do naczynia wlej olej, sos Worcester i sos sojowy. Dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, przyprawę do grilla i wymieszaj. Czerwone cebule pokrój w ósemki.
2. Z papryk odkrój czubki, wydrąż środki i pokrój na kawałki. Dodaj do cebuli wraz z pozostałymi, obranymi ząbkami czosnku. Całość zalej marynatą i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
3. Patyczki wysmaruj oliwą. Zamarynowane warzywa nabijaj na patyczki, grilluj na patelni lub w piekarniku. Podawaj z surówką.

Terrina z łososiem
Składniki
- 30 dag świeżego łososia
- sól
- pieprz
- 40 dag wędzonego łososia
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka masła
- 30 dag serka śmietankowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
1. Świeżego łososia gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Formę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej plastry wędzonego łososia. Ugotowanego łososia zmiksuj z dodatkiem masła, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
2. Pozostałe plastry łososia wędzonego pokrój, dodaj do masy serowej. Wsyp koperek i wymieszaj. Wyłóż do formy, dociśnij, schłodź.

Bakłażan z pomidorami
Składniki
- pierś kurczaka
- olej
- zioła prowansalskie
- szklanka ciecierzycy
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- por
- mała kapusta włoska
- 1 kg ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 2 kawałki kiełbasy chorizo
- garść świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i zioła prowansalskie. Schłodzony ser feta pokrój w kostkę i włóż do marynaty, pozostaw na noc w lodówce.
2. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w grube plastry. W misce wymieszaj wodę z solą i zanurz je na 15 minut. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. Odsącz, skrop sokiem z cytryny i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 200°C.
3. Pomidory pokrój w plastry, posyp solą i pieprzem. Bakłażany ułóż na półmisku, wyłóż fetą, przykryj plastrem pomidora. W ten sposób zrób piramidki. Całość zalej marynatą.
Muszelki w sosie z boczkiem

Składniki
- duże muszle makaronowe
- farsz
- 30 dag fasoli Jaś
- pęczek natki pietruszki
- kilka plastrów boczku
- słodka papryka w proszku
- szczypta lubczyku
- sól
- pieprz
- sos
- słoik sosu pomidorowego lub koncentratu
- kilka listków laurowych
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- bazylia
- oregano
- 2 ząbki czosnku
- cebula
Sposób przygotowania
1. Makaronowe muszle ugotuj al dente. Fasolę namocz na noc, ugotuj w tej samej wodzie z przyprawami. Odcedź, wystudź i zmiksuj.
2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Wrzuć do masy fasolowej, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj.
3. Składniki sosu zagotuj. Włóż do garnka z sosem makaronowe muszle, gotuj kilka minut.