Smaczne potrawy na cały tydzień
Rodzina będzie zachwycona!
Szaszłyki z prapryką
Sposób przygotowania
1. Do naczynia wlej olej, sos Worcester i sos sojowy. Dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, przyprawę do grilla i wymieszaj. Czerwone cebule pokrój w ósemki.
2. Z papryk odkrój czubki, wydrąż środki i pokrój na kawałki. Dodaj do cebuli wraz z pozostałymi, obranymi ząbkami czosnku. Całość zalej marynatą i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
3. Patyczki wysmaruj oliwą. Zamarynowane warzywa nabijaj na patyczki, grilluj na patelni lub w piekarniku. Podawaj z surówką.
Terrina z łososiem
1. Świeżego łososia gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Formę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej plastry wędzonego łososia. Ugotowanego łososia zmiksuj z dodatkiem masła, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
2. Pozostałe plastry łososia wędzonego pokrój, dodaj do masy serowej. Wsyp koperek i wymieszaj. Wyłóż do formy, dociśnij, schłodź.
Bakłażan z pomidorami
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i zioła prowansalskie. Schłodzony ser feta pokrój w kostkę i włóż do marynaty, pozostaw na noc w lodówce.
2. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w grube plastry. W misce wymieszaj wodę z solą i zanurz je na 15 minut. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. Odsącz, skrop sokiem z cytryny i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 200°C.
3. Pomidory pokrój w plastry, posyp solą i pieprzem. Bakłażany ułóż na półmisku, wyłóż fetą, przykryj plastrem pomidora. W ten sposób zrób piramidki. Całość zalej marynatą.
Muszelki w sosie z boczkiem
Sposób przygotowania
1. Makaronowe muszle ugotuj al dente. Fasolę namocz na noc, ugotuj w tej samej wodzie z przyprawami. Odcedź, wystudź i zmiksuj.
2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Wrzuć do masy fasolowej, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj.
3. Składniki sosu zagotuj. Włóż do garnka z sosem makaronowe muszle, gotuj kilka minut.