Smaczne potrawy na cały tydzień

Rodzina będzie zachwycona!

Szaszłyki z papryką
Szaszłyki z papryką123RF/PICSEL

Szaszłyki z prapryką

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • główka czosnku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do grilla
  • 4 czerwone cebule
  • 4 podłużne papryki czerwone
  • 4 podłużne papryki żółte
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Do naczynia wlej olej, sos Worcester i sos sojowy. Dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie, przyprawę do grilla i wymieszaj. Czerwone cebule pokrój w ósemki. 

2. Z papryk odkrój czubki, wydrąż środki i pokrój na kawałki. Dodaj do cebuli wraz z pozostałymi, obranymi ząbkami czosnku. Całość zalej marynatą i pozostaw na kilka godzin w lodówce. 

3. Patyczki wysmaruj oliwą. Zamarynowane warzywa nabijaj na patyczki, grilluj na patelni lub w piekarniku. Podawaj z surówką. 

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Terrina
Terrina123RF/PICSEL

Terrina z łososiem

Składniki

  • 30 dag świeżego łososia
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag wędzonego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka masła
  • 30 dag serka śmietankowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

1. Świeżego łososia gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Formę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej plastry wędzonego łososia. Ugotowanego łososia zmiksuj z dodatkiem masła, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj. 

2. Pozostałe plastry łososia wędzonego pokrój, dodaj do masy serowej. Wsyp koperek i wymieszaj. Wyłóż do formy, dociśnij, schłodź.

Wieżyczka z bakłażanem
Wieżyczka z bakłażanem123RF/PICSEL

Bakłażan z pomidorami

Składniki

  • pierś kurczaka
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • szklanka ciecierzycy
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • por
  • mała kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 2 kawałki kiełbasy chorizo
  • garść świeżej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i zioła prowansalskie. Schłodzony ser feta pokrój w kostkę i włóż do marynaty, pozostaw na noc w lodówce. 

2. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w grube plastry. W misce wymieszaj wodę z solą i zanurz je na 15 minut. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. Odsącz, skrop sokiem z cytryny i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 200°C. 

3. Pomidory pokrój w plastry, posyp solą i pieprzem. Bakłażany ułóż na półmisku, wyłóż fetą, przykryj plastrem pomidora. W ten sposób zrób piramidki. Całość zalej marynatą.

Faszerowany bakłażanInteria Kulinaria

Muszelki w sosie z boczkiem

Muszle z farszem
Muszle z farszem123RF/PICSEL

Składniki

  • duże muszle makaronowe

- farsz

  • 30 dag fasoli Jaś
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka plastrów boczku
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta lubczyku
  • sól
  • pieprz

- sos

  • słoik sosu pomidorowego lub koncentratu
  • kilka listków laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula

Sposób przygotowania

1. Makaronowe muszle ugotuj al dente. Fasolę namocz na noc, ugotuj w tej samej wodzie z przyprawami. Odcedź, wystudź i zmiksuj. 

2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Wrzuć do masy fasolowej, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj. 

3. Składniki sosu zagotuj. Włóż do garnka z sosem makaronowe muszle, gotuj kilka minut. 

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?