Smaczne potrawy na cały tydzień

Szaszłyki z papryką
Szaszłyki z papryką123RF/PICSEL

Szaszłyki z prapryką

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • główka czosnku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do grilla
  • 4 czerwone cebule
  • 4 podłużne papryki czerwone
  • 4 podłużne papryki żółte
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Przepis na faszerowaną paprykęInteria KulinariaInteria Kulinaria
Terrina
Terrina123RF/PICSEL

Terrina z łososiem

Składniki

  • 30 dag świeżego łososia
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag wędzonego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka masła
  • 30 dag serka śmietankowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Wieżyczka z bakłażanem
Wieżyczka z bakłażanem123RF/PICSEL

Bakłażan z pomidorami

Składniki

  • pierś kurczaka
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • szklanka ciecierzycy
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • por
  • mała kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 2 kawałki kiełbasy chorizo
  • garść świeżej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Faszerowany bakłażanInteria KulinariaInteria Kulinaria

Muszelki w sosie z boczkiem

Muszle z farszem
Muszle z farszem123RF/PICSEL

Składniki

  • duże muszle makaronowe

- farsz

  • 30 dag fasoli Jaś
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka plastrów boczku
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta lubczyku
  • sól
  • pieprz

- sos

  • słoik sosu pomidorowego lub koncentratu
  • kilka listków laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula

Sposób przygotowania

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?