Smaczne przepisy dla najmłodszych!
Nie masz pomysłu na obiad dla swojego dziecka? Sprawdź nasze! Dziś serwujemy kurczaka na słodko, niezwykłą zupę jarzynową z kalarepką, papkę z zielonym groszkiem i prosty kleik bezglutenowy!

KURCZAK NA SŁODKO (po 6. miesiącu)
Składniki:
● 1 małe jabłko
● 20 g surowej piersi kurczaka
● 2-3 łyżeczki kleiku kukurydzianego
● 1 łyżeczka masła, oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
1. Mięso starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj.
2. Jabłko umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Potem pokrój owoc i rozgotuj go w niewielkiej ilości wody.
3. Mięso zmiksuj z owocami. Dodaj kleik kukurydziany i starannie wymieszaj danie.
4. Wzbogać je łyżeczką masła, oliwy lub oleju, a następnie jeszcze raz zagotuj.
KLEIK BEZGLUTENOWY (po 6. miesiącu)
Składniki:
● ok. 160 ml płynnego mleka modyfikowanego
● kilka łyżeczek kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj porcję mleka modyfikowanego, które zazwyczaj pija twoje dziecko, korzystając z przepisu umieszczonego na opakowaniu.
2. Do gotowego mleka w temperaturze pokojowej dodawaj po łyżeczce kleik, przez cały czas mieszając. Jeśli chcesz podać kaszkę butelką, wsyp mniejszą ilość kleiku. Gdy zamierzasz karmić malca łyżeczką, zagęść mieszankę bardziej.
PAPKA Z ZIELONYM GROSZKIEM (po 8. miesiącu)
Składniki:
● 1 średni ziemniak
● 1-2 łyżeczki zielonego groszku
● 1 jajko ● 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
1. Ziemniak dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Włóż go do wrzątku i gotuj, aż będzie miękki.
2. Groszek dokładnie opłucz, ugotuj, dodaj do ziemniaka. Następnie obydwa składniki zmiksuj na gładką papkę.
3. Jajko umyj i ugotuj na twardo. Obierz je i wyjmij żółtko. Weź połowę, rozetrzyj i dodaj do papki.
4. Wzbogać danie masłem, wymieszaj je i zagotuj.
ZUPKA JARZYNOWA Z KALAREPKĄ (po 6. miesiącu)
Składniki:
● 1/2 marchwi
● 1/4 pietruszki
● 1/2 ziemniaka
● 1 mały plasterek kalarepki
● 20 g fileta z piersi kurczaka
● 1 łyżeczka masła lub oliwy
Sposób przygotowania:
1. Jarzyny starannie umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój na drobne kawałki.
2. Filet z piersi kurczaka dokładnie umyj w gorącej wodzie.
3. Pokrojone warzywa włóż do wrzątku i ugotuj.
4. Osobno ugotuj mięso.
5. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą papkę.
6. Dodaj do dania łyżeczkę oliwy lub masła. Dokładnie wymieszaj, a następnie ponownie zagotuj zupkę.