Smaczny obiad dla całej rodziny
Te potrawy przygotujesz bez trudu. Smakują rewelacyjnie!

Papryka faszerowana
Składniki
- pierś kurczaka
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- oregano
- kmin rzymski
- kolendra
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- krojone pomidory z puszki
- łyżeczka cukru
- łyżka masła
- czosnek granulowany
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 6 czerwonych papryk
- 10 dag twardej mozzarelli
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano, kminem rzymskim i kolendrą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, posiekaną papryczkę chilli, smaż. Wsyp kukurydzę. 2. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cukier, masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i przykryj. Dodaj do całości. Papryki przekrój, oczyść z pestek. Chwilę gotuj. Wypełnij potrawką, posyp startą mozzarellą. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C

Kaczka w sezamie
Składniki
- 4 piersi kaczki
- sól
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżki startego imbiru
- 2 łyżki sezamu
- kapusta czerwona
- 1/2 cebuli
- szklanka kukurydzy konserwowej
- garść rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Mięso natrzyj solą i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Schłodź. Zrumień na maśle. Podlej wodą i duś pod przykryciem 60 minut. Sos sojowy, ocet ryżowy, starty imbir, 2 ząbki czosnku i miód zagotuj. Wlej do mięsa, duś 30 minut. 2. Posyp uprażonym sezamem. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, sparz. Resztę poszatkuj. Dodaj posiekaną cebulę, ząbek czosnku, kukurydzę, rodzynki, majonez, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zawiń surówkę w liście. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Zapiekane cukinie
Składniki
- 4 cukinie
- sól
- oliwa
- 2 cebule
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka soczewicy
- 3 szklanki wody lub bulionu
- 4 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki koziego serka
- 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środki i oprósz solą. Odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zrumień posiekane drobno cebule, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną i soczewicę. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości ok. 10 minut. 2. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Pokrój drobno i dodaj do całości wraz z koncentratem. Z cukinii zlej sok. Posmaruj środek kozim serkiem i wyłóż farszem. Posyp startym na tarce serem żółtym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w temp. 180 st. C.

Kiełbaski z bobem
Składniki
- 3 szklanki bobu
- 3 marchewki
- sól
- olej
- 4 kawałki kiełbasy (np. białej)
- 2 cebule
- pieprz
- majeranek
- szczypta cząbru
- 1,5 łyżki masła
- łyżka mąki
- łyżka śmietany 18 proc.
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Bób i obrane marchewki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Wystudzone marchewki pokrój w plastry przy pomocy karbowanego noża. 2. Usmaż pokrojoną na kawałki kiełbasę i zdejmij z ognia. Na tej samej patelni zrumień posiekane drobno cebule. 3. Po chwili dodaj marchewkę i bób. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przełóż do warzyw. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlej wodą. Dodaj śmietanę i posyp posiekaną natką. Podawaj z usmażonymi kiełbaskami i ciemnym pieczywem.

Placki ziemniaczane z ziołami
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- jajko
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- cebula
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka
- tymianku • garść świeżej mięty
- olej
- szklanka jogurtu
- naturalnego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce do placków, a drugą do jarzyn. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek w proszku, startą cebulę, śmietanę, bazylię, tymianek oraz miętę. 2. Placki smaż na oleju. Podawaj z jogurtem wymieszanym z czosnkiem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem