Smaczny obiad dla całej rodziny
Te potrawy przygotujesz bez trudu. Smakują rewelacyjnie!
Papryka faszerowana
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano, kminem rzymskim i kolendrą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, posiekaną papryczkę chilli, smaż. Wsyp kukurydzę.
2. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cukier, masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i przykryj. Dodaj do całości. Papryki przekrój, oczyść z pestek. Chwilę gotuj. Wypełnij potrawką, posyp startą mozzarellą. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C
Kaczka w sezamie
Sposób przygotowania
1. Mięso natrzyj solą i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Schłodź. Zrumień na maśle. Podlej wodą i duś pod przykryciem 60 minut. Sos sojowy, ocet ryżowy, starty imbir, 2 ząbki czosnku i miód zagotuj. Wlej do mięsa, duś 30 minut.
2. Posyp uprażonym sezamem. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, sparz. Resztę poszatkuj. Dodaj posiekaną cebulę, ząbek czosnku, kukurydzę, rodzynki, majonez, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zawiń surówkę w liście. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Zapiekane cukinie
Sposób przygotowania
1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środki i oprósz solą. Odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zrumień posiekane drobno cebule, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę jaglaną i soczewicę. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj do miękkości ok. 10 minut.
2. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Pokrój drobno i dodaj do całości wraz z koncentratem. Z cukinii zlej sok. Posmaruj środek kozim serkiem i wyłóż farszem. Posyp startym na tarce serem żółtym. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w temp. 180 st. C.
Kiełbaski z bobem
Sposób przygotowania
1. Bób i obrane marchewki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Wystudzone marchewki pokrój w plastry przy pomocy karbowanego noża.
2. Usmaż pokrojoną na kawałki kiełbasę i zdejmij z ognia. Na tej samej patelni zrumień posiekane drobno cebule.
3. Po chwili dodaj marchewkę i bób. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przełóż do warzyw. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlej wodą. Dodaj śmietanę i posyp posiekaną natką. Podawaj z usmażonymi kiełbaskami i ciemnym pieczywem.
Placki ziemniaczane z ziołami
Sposób przygotowania
1. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce do placków, a drugą do jarzyn. Dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek w proszku, startą cebulę, śmietanę, bazylię, tymianek oraz miętę.
2. Placki smaż na oleju. Podawaj z jogurtem wymieszanym z czosnkiem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem