Reklama

Reklama

Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

Zaskocz domowników nietypowymi potrawami. Wszystkim będzie smakowało!

Sałatka z kaszą jaglaną

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • cukinia
  • papryka
  • bakłażan
  • cebula
  • kilka pieczarek
  • zielone oliwki
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • kilka łyżek oleju
  • kilka łyżek oliwy
  • pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • listki bazylii
  • listki mięty

1. Kaszę jaglaną opłucz kilkakrotnie. Wysyp na suchą patelnię, upraż, mieszając. Zalej wrzątkiem, wsyp sól, gotuj do miękkości. 

2. Pokrój warzywa. Cebulę, cukinię, paprykę, bakłażan i pieczarki usmaż osobno na oleju. Kaszę odlej, ostudź, wysyp do miseczki. Dodaj ostudzone warzywa, pokrojone oliwki, listki mięty i bazylii. 

3. Do słoiczka wlej ocet winny lub sok z cytryny, dodaj musztardę, sól, pieprz, cukier. Przykryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły. Wlej oliwę, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej sałatkę przed podaniem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje