Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia
Zaskocz domowników nietypowymi potrawami. Wszystkim będzie smakowało!
Sałatka z kaszą jaglaną
1. Kaszę jaglaną opłucz kilkakrotnie. Wysyp na suchą patelnię, upraż, mieszając. Zalej wrzątkiem, wsyp sól, gotuj do miękkości.
2. Pokrój warzywa. Cebulę, cukinię, paprykę, bakłażan i pieczarki usmaż osobno na oleju. Kaszę odlej, ostudź, wysyp do miseczki. Dodaj ostudzone warzywa, pokrojone oliwki, listki mięty i bazylii.
3. Do słoiczka wlej ocet winny lub sok z cytryny, dodaj musztardę, sól, pieprz, cukier. Przykryj słoik i potrząsaj, aby składniki się połączyły. Wlej oliwę, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej sałatkę przed podaniem.
Tosty dla ukochanego
Sposób przygotowania
1. Tosty rozłóż, każdy posmaruj z jednej strony masłem. Ułóż na każdym umyte i osuszone listki sałaty, plastry szynki, żółtego sera, pokrojoną cebulę i plastry pomidora.
2. Posyp solą i pieprzem, posmaruj według upodobania keczupem, musztardą lub innym sosem. Przykryj. Układaj na grillowanej patelni lub na wkładce grillowej do piekarnika i zapiekaj 10 minut.
Zapiekanka z beszamelem
Sposób przygotowania
1. Mięso, starte marchewki i pokrojoną drobno cebulę usmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw papryką, solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż, cały czas mieszając.
2. Ziemniaki ugotuj, utłucz z masłem i gałką muszkatołową. Podgrzej masło, wsyp mąkę, zasmaż i podlewaj mlekiem, aż powstanie gęsty sos. Do brytfanki włóż mielone mięso, sos beszamelowy i ułóż purée. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
Roladki z boczkiem
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, oczyść, pokrój na plastry, lekko zbij tłuczkiem. Posyp solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną pietruszką.
2. Plastry mięsa posmaruj masłem, ułóż kawałki szynki i kilka suszonych śliwek. Marchewki obierz, pokrój w słupki. Fasolkę ugotuj. Kładź paski marchewki i fasolkę na roladkach.
3. Zawiń w boczek i zepnij wykałaczkami. Ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Obłóż pozostałym masłem czosnkowym, podlej olejem i wodą. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Podawaj z ryżem.
Naleśnikowe sakiewki
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj sól, jajka, wodę i mleko. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj rozpuszczone masło i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Do ciasta wlej łyżkę oleju, dokładnie wymieszaj, odstaw jeszcze na 10 minut. Smaż cieniutkie naleśniki.
3. Każdy posmaruj niewielką ilością śmietany, kładź plasterki łososia i mozzarelli. Przypraw. Formuj sakiewki, zawiąż szczypiorkiem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, piecz 10 minut w temp. 180°C. Podawaj ze śmietaną.
Pizza z warzywami
Sposób przygotowania
1. Do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, oliwę, wodę, wymieszaj, wyrób ciasto, odstaw.
2. Na maśle smaż cebulę, dodaj pomidory, ocet, przyprawy, czosnek. Zmiksuj. Ciasto posmaruj sosem, posyp serem, ułóż warzywa i pieczarki. Piecz około 30 minut w temp. 180°C.
Zupa fasolowa
Sposób przygotowania
1. Do garnka włóż żeberka, gotuj na małym ogniu godzinę. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i moczoną przez całą noc fasolę (lub opłukaną z puszki). Gotuj 20 minut.
2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, przypraw. Gotuj, aż będą miękkie. Wyjmij żeberka. Zupę podawaj z kromkami razowego chleba. Możesz do niej dodać posiekane mięso z żeberek i posypać natką pietruszki.
Makaron nadziewany serami
Sposób przygotowania
1. Szpinak usmaż na oliwie ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Dodaj do niego śmietanę, starty na tarce ser mozzarella, ricottę, gałkę muszkatołową, wymieszaj.
2. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Napełnij farszem, ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Pokrój cebulę, zalej ją dwiema łyżkami wody, gotuj, dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, kilka kropli oleju. Duś kilka minut. Polej sosem, posyp startym serem mozzarella, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.