Smaczny przepis na hiszpański wieczór

Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Nie może ich zatem zabraknąć podczas letnich wieczorów spędzonych w gronie przyjaciół, np.: przed telewizorem, w czasie oglądania zdjęć z wakacji, czy grillowania w ogrodzie.

Oliwki mogą posłużyć jako baza do wielu smacznych dań
Oliwki mogą posłużyć jako baza do wielu smacznych dań materiały prasowe
Oliwki mogą posłużyć jako baza do wielu smacznych dań
Oliwki mogą posłużyć jako baza do wielu smacznych dań materiały prasowe

Podstawą wieczoru w hiszpańskim stylu są przekąski na bazie oliwek. Są one bardzo popularne w Hiszpanii, kraju będącym największym producentem oliwek na świecie. Oliwki charakteryzują się uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je podawać na tysiąc sposobów w zależności od dania, okazji, gustu czy... humoru. Najprostszą formą tapas, czyli przekąsek, są hiszpańskie oliwki podawane bez żadnych dodatków.

Faszerowane oliwki

Wystarczy zaserwować hiszpańskie oliwki o różnych wielkościach i kolorach, aby oczarować gości. Inną propozycją są hiszpańskie oliwki faszerowane, np.: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, orzechami laskowymi, migdałami, serem czy szynką. Dzięki różnym nadzieniom możemy w prosty i szybki sposób zaoferować gościom kilka wersji tapas. Ciekawą propozycją są także samodzielnie przygotowane marynaty. Dodając zioła, miód, imbir czy sok z cytryny, w kilka minut możemy stworzyć oryginalne dania.

Wspólne marynowanie oliwek

Atrakcją wieczoru w hiszpańskim stylu może być wspólne przygotowywanie przekąsek. Stworzenie marynaty do oliwek jest bardzo proste i nawet osoby, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie, poradzą sobie z tym zadaniem. Wystarczy otworzyć słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek, dodać składniki, na które mamy ochotę i gotowe. Łączenie smaków i aromatów to wspaniała zabawa. Zwłaszcza jeżeli dopełnieniem są czerwono - żółte stroje, romantyczne brzmienia hiszpańskiej gitary oraz hiszpańskie wino.

Poniżej podpowiadamy, jak w kilka minut przygotować  proste i smaczne przekąski z hiszpańskich oliwek.

Hiszpańskie czarne oliwki z kozim serem

Składniki:
150 g hiszpańskich czarnych oliwek
100 g koziego sera
50g  marynowanej pieczonej czerwonej papryki (można użyć też zwykłej papryki marynowanej)
Orzechy włoskie
Kminek
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:

Paprykę odsącz z zalewy a następnie pokrój w kostkę. Na kawałki podziel także kozi ser. Dodaj hiszpańskie czarne oliwki i orzechy włoskie. Całość posyp kminkiem i polej odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przekąskę można udekorować natką pietruszki.

Hiszpańskie czarne oliwki z kozim serem
Hiszpańskie czarne oliwki z kozim seremmateriały prasowe

Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem

Składniki:

150 g hiszpańskich zielonych oliwek
100 g wędzonego dorsza
8 suszonych pomidorów
Orzeszki ziemne
Tymianek
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka miodu
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:

Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone oliwki, mięso wędzonego dorsza, orzeszki ziemne oraz pokrojone w paski suszone pomidory. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę - połącz musztardę, miód i oliwę z oliwek, dodaj tymianek. Przygotowane wcześniej składniki polej marynatą i wymieszaj.

Hiszpańskie zielone oliwki z dorszem
Hiszpańskie zielone oliwki z dorszemmateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas