Jego smak do złudzenia przypomina mięso. Seitan zrobisz w domu z dwóch składników

Seitan to przysmak pozyskany z glutenu, czyli białka występującego w ziarnach zbóż
Seitan to przysmak pozyskany z glutenu, czyli białka występującego w ziarnach zbóż123RF/PICSEL

Seitan - pszenne mięso

Zobacz również:

Gdzie kupić seitan?

Jak zrobić domowy seitan?

  • dwa kg mąki pszennej (używamy zwykłej, oczyszczonej mąki pszennej - nie ma sensu kupować razowej, otręby i tak się wypłuczą w trakcie ugniatania ciasta),
  • woda.
  1. Do odważonej porcji mąki stopniowo dolewamy wodę, aż wyrobimy ciasto o konsystencji zbliżonej do tej, której używamy do wypieku chleba. Uzyskaną masę zanurzamy następnie w zimnej wodzie na 45-50 minut, by skrobia zmiękła. 
  2. Nie wyjmując ciasta z wody, zaczynamy delikatnie wyrabiać je palcami. W skutek wyzwalania skrobi woda zacznie barwić się na biało. 
  3. Kiedy będzie przypominać mleko, trzeba ją wymienić i kontynuować pracę, uważając, by nie wyrabiać ciasta zbyt mocno, bo może się rozsypać.
  4. Gdy woda pozostanie klarowna, mamy sygnał, że gluten oddzielił się od skrobi. W ten sposób uzyskamy lepką, plastyczną masę roślinnego białka, ale to nie koniec pracy. Glutenowe ciasto jest pozbawione smaku, a sekret seitana tkwi w przyprawach.

Jak doprawić seitan?

Seitan doprawia się m.in. sosem sojowym
Seitan doprawia się m.in. sosem sojowym 123RF/PICSEL

Jak podawać seitan?

Seitan pokrojony w kawałki jest dobrą bazą m.in. do zup
Seitan pokrojony w kawałki jest dobrą bazą m.in. do zup123RF/PICSEL

Czy seitan jest zdrowy?

Seitan - przeciwwskazania

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?