Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis. "Zajadamy go solo, z domowym chlebem"
Takiego grzybobrania dawno nie było. Ludzie wynoszą grzyby z lasu wiadrami. Co później z nimi robią? Większość decyduje się na marynowanie czy suszenie, ale nie można też nie skosztować grzybów tego samego dnia. Wtedy najszybszym rozwiązaniem będzie przygotowanie z nich sosu. Jak zrobić ten idealny sos grzybowy? Swoją recepturę zdradziła Ewa Wachowicz.
Grzyby marynowane, suszone, smażone. Opcji na przygotowanie zebranych w lesie prawdziwków czy borowików jest sporo. Każdy grzybiarz ma swój sposób na to, aby wyczarować z nich niesamowite przysmaki. Większość jednak podkreśla, że na pierwszym miejscu jest przygotowanie sosu. Musi być idealnie kremowy i dobrze doprawiony. Jak "wyczarować" ten niesamowity w smaku sos grzybowy? Swoją recepturę zdradziła nam Ewa Wachowicz. Znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje" przyznaje, że uwielbia zbierać grzyby, a znalezienie pięknego okazu to naprawdę dużo radości.
- Wracając z lasu z koszykiem pełnym grzybów, nie mogę się powstrzymać, aby przynajmniej z części nie zrobić sosu grzybowego. Taki sos zajadamy solo, z domowym chlebem, ale idealnie nadaje się też do makaronów, placków ziemniaczanych czy gołąbków - zdradziła. Oto przepis.
Sos grzybowy - przepis Ewy Wachowicz
Składniki na sos grzybowy:
- 300 g leśnych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 150 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Sos grzybowy - opis przygotowania:
- Na patelni rozgrzać masło.
- Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy się zezłoci, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby.
- Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek.
- Wymieszać. Podlać winem.
- Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem.
- Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.