Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis. "Zajadamy go solo, z domowym chlebem"

Takiego grzybobrania dawno nie było. Ludzie wynoszą grzyby z lasu wiadrami. Co później z nimi robią? Większość decyduje się na marynowanie czy suszenie, ale nie można też nie skosztować grzybów tego samego dnia. Wtedy najszybszym rozwiązaniem będzie przygotowanie z nich sosu. Jak zrobić ten idealny sos grzybowy? Swoją recepturę zdradziła Ewa Wachowicz.

Sos grzybowy to dobry dodatek np. do placków ziemniaczanych
Sos grzybowy to dobry dodatek np. do placków ziemniaczanych123RF/PICSEL

Grzyby marynowane, suszone, smażone. Opcji na przygotowanie zebranych w lesie prawdziwków czy borowików jest sporo. Każdy grzybiarz ma swój sposób na to, aby wyczarować z nich niesamowite przysmaki.  Większość jednak podkreśla, że na pierwszym miejscu jest przygotowanie sosu. Musi być idealnie kremowy i dobrze doprawiony. Jak "wyczarować" ten niesamowity w smaku sos grzybowy? Swoją recepturę zdradziła nam Ewa Wachowicz. Znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje" przyznaje, że uwielbia zbierać grzyby, a znalezienie pięknego okazu to naprawdę dużo radości.

Grzyby podkręcą smak codziennych potraw
Grzyby podkręcą smak codziennych potraw archiwum prywatne

- Wracając z lasu z koszykiem pełnym grzybów, nie mogę się powstrzymać, aby przynajmniej z części nie zrobić sosu grzybowego. Taki sos zajadamy solo, z domowym chlebem, ale idealnie nadaje się też do makaronów, placków ziemniaczanych czy gołąbków - zdradziła. Oto przepis.

Sos grzybowy - przepis Ewy Wachowicz

Przepis na sos grzybowy jest bardzo prosty
Przepis na sos grzybowy jest bardzo prosty123RF/PICSEL

Składniki na sos grzybowy:

  • 300 g leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sos grzybowy - opis przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać masło. 
  2. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  3. Gdy się zezłoci, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. 
  4. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. 
  5. Wymieszać. Podlać winem. 
  6. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.
„Ewa gotuje”: Placki brokułowe z sosem grzybowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas