Reklama

Reklama

Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis. "Zajadamy go solo, z domowym chlebem"

Takiego grzybobrania dawno nie było. Ludzie wynoszą grzyby z lasu wiadrami. Co później z nimi robią? Większość decyduje się na marynowanie czy suszenie, ale nie można też nie skosztować grzybów tego samego dnia. Wtedy najszybszym rozwiązaniem będzie przygotowanie z nich sosu. Jak zrobić ten idealny sos grzybowy? Swoją recepturę zdradziła Ewa Wachowicz.

Grzyby marynowane, suszone, smażone. Opcji na przygotowanie zebranych w lesie prawdziwków czy borowików jest sporo. Każdy grzybiarz ma swój sposób na to, aby wyczarować z nich niesamowite przysmaki.  Większość jednak podkreśla, że na pierwszym miejscu jest przygotowanie sosu. Musi być idealnie kremowy i dobrze doprawiony. Jak "wyczarować" ten niesamowity w smaku sos grzybowy? Swoją recepturę zdradziła nam Ewa Wachowicz. Znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje" przyznaje, że uwielbia zbierać grzyby, a znalezienie pięknego okazu to naprawdę dużo radości. 

Reklama

- Wracając z lasu z koszykiem pełnym grzybów, nie mogę się powstrzymać, aby przynajmniej z części nie zrobić sosu grzybowego. Taki sos zajadamy solo, z domowym chlebem, ale idealnie nadaje się też do makaronów, placków ziemniaczanych czy gołąbków - zdradziła. Oto przepis. 

Zobacz równieżW tym regionie Polski wprowadzono zakaz zbierania grzybów. Powód może zaskoczyć

Sos grzybowy - przepis Ewy Wachowicz 

Składniki na sos grzybowy:

  • 300 g leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sos grzybowy - opis przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać masło. 
  2. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  3. Gdy się zezłoci, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. 
  4. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. 
  5. Wymieszać. Podlać winem. 
  6. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.

Sprawdź także: Przetwory Wachowicz nie mają sobie równych! Oto co poleca jej córka





INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sos grzybowy | Ewa Wachowicz przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy