Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis. "Zajadamy go solo, z domowym chlebem"

Sos grzybowy to dobry dodatek np. do placków ziemniaczanych
Sos grzybowy to dobry dodatek np. do placków ziemniaczanych123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Grzyby podkręcą smak codziennych potraw
    Grzyby podkręcą smak codziennych potraw archiwum prywatne

    Sos grzybowy - przepis Ewy Wachowicz 

    Przepis na sos grzybowy jest bardzo prosty
    Przepis na sos grzybowy jest bardzo prosty123RF/PICSEL
    • 300 g leśnych grzybów
    • 1 duża cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 200 ml śmietanki 30 proc.
    • 150 ml wina białego wytrawnego
    • sól
    • pieprz
    • masło klarowane do smażenia
    1. Na patelni rozgrzać masło. 
    2. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
    3. Gdy się zezłoci, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. 
    4. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. 
    5. Wymieszać. Podlać winem. 
    6. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. 
    7. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.
    „Ewa gotuje”: Placki brokułowe z sosem grzybowymPolsatPolsat