Reklama

Reklama

Smak dzieciństwa: Szybka zupa truskawkowa

Zupa truskawkowa nieodłącznie kojarzy się z latem. Same truskawki idealnie smakują jako składnik koktajli, dodatek do naleśników, ciast czy deserów. Zupa truskawkowa to lekkie, orzeźwiające danie, które sprawdzi się przede wszystkim podczas letnich upałów. Poznaj nasz szybki przepis!

Składniki

  • 600 g truskawek
  • litr wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki śmietany 30%

Zupa truskawkowa - przygotowanie

1. Truskawki płuczemy, szypułkujemy. Wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy tak długo, aż truskawki sie rozgotują. Dosypujemy cukier.
Zupę zagęszczamy mąką (można użyć też kisielu truskawkowego). Pod koniec zabielamy śmietaną.
2. W osolonym wrzątku gotujemy makaron. Po ugotowaniu łączymy z zupą. Zupę możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Lody z owocami

Reklama

Lody waniliowe

Lody czekoladowe

Zobacz także:



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa truskawkowa | zupa owocowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy