Smak dzieciństwa: Szybka zupa truskawkowa

Aktualizacja

Zupa truskawkowa nieodłącznie kojarzy się z latem. Same truskawki idealnie smakują jako składnik koktajli, dodatek do naleśników, ciast czy deserów. Zupa truskawkowa to lekkie, orzeźwiające danie, które sprawdzi się przede wszystkim podczas letnich upałów. Poznaj nasz szybki przepis!

Zupa truskawkowa sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pyszny deser
Zupa truskawkowa sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pyszny deser123RF/PICSEL

Zupa truskawkowa - przygotowanie

1. Truskawki płuczemy, szypułkujemy. Wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy tak długo, aż truskawki sie rozgotują. Dosypujemy cukier.
Zupę zagęszczamy mąką (można użyć też kisielu truskawkowego). Pod koniec zabielamy śmietaną.
2. W osolonym wrzątku gotujemy makaron. Po ugotowaniu łączymy z zupą. Zupę możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz także:

Przepis na truskawkową zupęInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas