Smak dzieciństwa: Szybka zupa truskawkowa

Aktualizacja
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Zupa truskawkowa nieodłącznie kojarzy się z latem. Same truskawki idealnie smakują jako składnik koktajli, dodatek do naleśników, ciast czy deserów. Zupa truskawkowa to lekkie, orzeźwiające danie, które sprawdzi się przede wszystkim podczas letnich upałów. Poznaj nasz szybki przepis!

Zupa truskawkowa sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pyszny deser
Zupa truskawkowa sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pyszny deser123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g truskawek
  • litr wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki śmietany 30%

Zupa truskawkowa - przygotowanie

1. Truskawki płuczemy, szypułkujemy. Wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy tak długo, aż truskawki sie rozgotują. Dosypujemy cukier.
Zupę zagęszczamy mąką (można użyć też kisielu truskawkowego). Pod koniec zabielamy śmietaną.
2. W osolonym wrzątku gotujemy makaron. Po ugotowaniu łączymy z zupą. Zupę możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz także:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Przepis na truskawkową zupę
      Przepis na truskawkową zupęInteria Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na