Smaki Lubelszczyzny, czyli zupa cebulowa

Podstawą zupy cebulowej pochodzącej z Lubelszczyzny jest wywar z kości wieprzowych (opcjonalnie można użyć wywaru warzywnego) oraz oczywiście cebula, z której słynie Goraj i okoliczne tereny.

Zupa cebulowa
Zupa cebulowamateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę

2. Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło i pokrojone w kostkę warzywa. Karmelizujemy przez chwilę

3. Skarmelizowane warzywa podlewamy winem i dusimy do momentu aż alkohol odparuje

4. Całość podlewamy wywarem i dodajemy zioła. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie

5. Gdy warzywa są już miękkie całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. Zupa powinna mieć konsystencję gładkiego kremu.

6. Zupa najlepiej smakuje z grzankami z chleba np. z tymiankiem lub kminkiem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas