Reklama

Reklama

Smaki Lubelszczyzny, czyli zupa cebulowa

Podstawą zupy cebulowej pochodzącej z Lubelszczyzny jest wywar z kości wieprzowych (opcjonalnie można użyć wywaru warzywnego) oraz oczywiście cebula, z której słynie Goraj i okoliczne tereny.

Składniki

  • 4 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonej kozieradki
  • 150 ml wina, np. Rose Winiarnia Zamojska lub innego białego
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub z kości wieprzowych
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

1. Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę

Reklama

2. Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło i pokrojone w kostkę warzywa. Karmelizujemy przez chwilę

3. Skarmelizowane warzywa podlewamy winem i dusimy do momentu aż alkohol odparuje

4. Całość podlewamy wywarem i dodajemy zioła. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie

5. Gdy warzywa są już miękkie całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. Zupa powinna mieć konsystencję gładkiego kremu.

6. Zupa najlepiej smakuje z grzankami z chleba np. z tymiankiem lub kminkiem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje