Smaki Lubelszczyzny, czyli zupa cebulowa
Podstawą zupy cebulowej pochodzącej z Lubelszczyzny jest wywar z kości wieprzowych (opcjonalnie można użyć wywaru warzywnego) oraz oczywiście cebula, z której słynie Goraj i okoliczne tereny.

Składniki
- 4 średnie cebule
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki suszonego lubczyku
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej kozieradki
- 150 ml wina, np. Rose Winiarnia Zamojska lub innego białego
- 1,5 l wywaru warzywnego lub z kości wieprzowych
- sól do smaku
- pieprz biały do smaku
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
1. Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę
2. Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło i pokrojone w kostkę warzywa. Karmelizujemy przez chwilę
3. Skarmelizowane warzywa podlewamy winem i dusimy do momentu aż alkohol odparuje
4. Całość podlewamy wywarem i dodajemy zioła. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie
5. Gdy warzywa są już miękkie całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna mieć konsystencję gładkiego kremu.
6. Zupa najlepiej smakuje z grzankami z chleba np. z tymiankiem lub kminkiem.