Smaki śmietanowej pianki

Bitą śmietanę o idealnej konsystencji przygotujemy z mocno schłodzonej śmietany kremówki. Ważne, by jej nie „przebić”, czyli nie ubijać za długo – wtedy może się zwarzyć lub powstanie z niej masło. A smak? Oto, jak go ulepszyć!

Do słodzenia użyj cukru pudru
Do słodzenia użyj cukru pudru123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Do słodzenia polecamy cukier puder, płynny miód, syrop klonowy.

2. Płynną śmietanę mieszamy z sokiem cytrynowym lub pomarańczowym (na 250 ml śmietany - 1 łyżeczka soku) i ubijamy na sztywno.

3. Ubitą śmietanę łączymy z 1 łyżeczką kawy (np. espresso) lub likieru.

4. Pod koniec miksowania dodajemy (zamiast barwnika spożywczego!) syrop z malin czy jagód - taka zdrowa kolorowa śmietana doskonale nadaje się do przełożenia tortu dla dzieci.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas