Smakowita frittata
Ma same zalety. Jest pożywna i prosta w przygotowaniu. Do tego lista składników jest otwarta. Możesz ją dowolnie modyfikować. Danie wyśmienite jest i na ciepło, i na zimno.

Szpinakowa z fetą
Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 6 jajek
- 4 łyżki mleka
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 10 dag fety
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Szpinak rozmroź. Dobrze go osącz. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut we wrzątku. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, przestudź. Potem pokrój w grubą kostkę. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Zrumień na niej ziemniaki. Zdejmij je. Rozgrzej pozostałe masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Dołóż ziemniaki. Oprósz solą, pieprzem i gałką. Jajka wymieszaj z mlekiem i pokruszoną fetą. Zalej tym składniki na patelni. Smaż 2-3 minuty, aż spód się zetnie. Potem piecz pod przykryciem 15 min.

Pikantna z papryką
Składniki
- 6 ziemniaków
- 6 plasterków pikantnej kiełbasy chorizo
- 1 papryka
- 5 jajek
- 1/4 szkl. mleka
- 3 łyżki serka mascarpone (lub sera koziego)
- 3 dymki
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut we wrzątku. Chorizo posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń pestki i białe błonki. Strąk opłucz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w kostkę albo w grubsze plastry. Na rozgrzaną patelnię włóż kiełbasę, smaż ją, mieszając, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa będzie chrupiąca i zrumieniona. Wtedy dodaj paseczki papryki i smaż dalej 1 minutę. Dołóż ziemniaki i dymki. Posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Jajka roztrzep z mlekiem i mascarpone. Zalej tym składniki na patelni. Smaż, aż spód się zetnie. Potem patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 15 minut, aż wierzch się zetnie.