Smakowita tarta
Prosty placek na letnie weekendy.
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 5 łyżek zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 50 dag wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, posiekaj nożem z masłem. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, wodę, zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na godzinę.
2. Wiśnie umyj i wydryluj, wymieszaj z cukrem, mąką i cynamonem. 1/4 ciasta odłóż, resztę rozwałkuj. Formę na tartę wysmaruj masłem, wypełnij ciastem, formując wysoki brzeg. Ponakłuwaj widelcem, piecz przez 20 minut w 180˚C. Wyjmij, wyłóż na nie wiśnie.
3. Odłożony kawałek ciasta rozwałkuj, wytnij z niego nożem paski, ułóż je na wierzchu wiśni, piecz przez 30 minut w temp. 180˚C. Udekoruj listkami mięty.