Reklama

Reklama

Smakowita tarta

Prosty placek na letnie weekendy.

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama

Nadzienie:

  • 50 dag wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, posiekaj nożem z masłem. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, wodę, zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na godzinę.

2. Wiśnie umyj i wydryluj, wymieszaj z cukrem, mąką i cynamonem. 1/4 ciasta odłóż, resztę rozwałkuj. Formę na tartę wysmaruj masłem, wypełnij ciastem, formując wysoki brzeg. Ponakłuwaj widelcem, piecz przez 20 minut w 180˚C. Wyjmij, wyłóż na nie wiśnie.

3. Odłożony kawałek ciasta rozwałkuj, wytnij z niego nożem paski, ułóż je na wierzchu wiśni, piecz przez 30 minut w temp. 180˚C. Udekoruj listkami mięty.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje