Smakowite dania z ryżem
Cztery przepisy na pyszne dania z ryżem
Zapiekanka drobiowa
Składniki:
- 25 dag ryżu
- 1 puszka moreli
- 3 pomidory
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek dymek
- 5 dag masła
- 50 dag filetu z indyka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mleko zagotuj z wiórkami kokosowymi, wystudź i przecedź. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Morele osącz, zalewę zachowaj. Warzywa oczyść, opłucz. Owoce i jarzyny pokrój na kawałeczki.
2. Kapustę podsmaż na 2 łyżkach masła. Podlej wodą, przypraw gałką i duś 5 minut. Filet posól, smaż na oleju 5 minut. Dołóż pomidory i morele, smaż dalej chwilę. Posyp solą, pieprzem i1/2 łyżeczki curry. Podlej 150 ml zalewy z moreli. Duś kolejne 5 minut. W tym czasie dymki podsmaż na pozostałym maśle. Oprósz mąką i resztą curry, krótko zasmaż, wlej bulion i kokosowe mleko. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj posiekaną kolendrę.
3. Ryż i warzywa przełóż do formy. Zalej sosem kokosowym. Na wierzchu połóż mięso pokrojone w plasterki. Zapiekaj 20 minut w 200 st.
Placki z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
- 20 dag ryżu
- 25 dag twarożku śmietankowego
- 25 dag jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 jabłko
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 10 dag solonych orzeszków ziemnych
- 2 jajka
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5-6 łyżek klarowanego masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu.Odstaw do wystudzenia. Twarożek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rzodkiewki i jabłko umyj, osusz, pokrój w słupki. Szczypiorek opłucz, posiekaj. Odłóż trochę kawałeczków jabłka oraz rzodkiewek do dekoracji, resztę wymieszaj z dipem serowo- jogurtowym. Ponownie przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
2. Orzeszki posiekaj. Żółty ser grubo zetrzyj. Ryż połącz z orzechami, serem i jajkami. Dosyp mąkę, przypraw do smaku. Wymieszaj. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło. Kładź porcje masy ryżowej. Formuj owalne cienkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
3. Podawaj z przygotowanym wcześniej dipem. Posyp szczypiorkiem.
Tarta z pieczarkami
Składniki:
- 25 dag ryżu na risotto
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 150 ml białego wina
- 600 ml bulionu warzywnego
- 25 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 małe pory
- 20 dag kabanosów
- 3 łyżki oleju
- 3 gałązki tymianku
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bulion zagotuj. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj ryż. Mieszając, smaż dalej. Gdy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, dolej porcjami wino oraz gorący bulion. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
2. Pieczarki oraz wszystkie warzywa oczyść. Potem razem z kabanosami pokrój je na kawałeczki i podsmaż całość na oleju. Dodaj posiekany tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Żółty ser grubo zetrzyj, domieszaj do ryżu. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
3. Masę ryżową rozsmaruj na spodzie żaroodpornej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozłóż podsmażone składniki. Jajko wymieszaj z mlekiem oraz odrobiną soli. Polej tym tartę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut.
Jarzynowa na kurczaku
Składniki:
- 1/2 sprawionego kurczaka
- 1 pomidor
- 15 dag ryżu
- 1 cebula
- 40 dag marchewki
- 20 dag mrożonego zielonego groszku
- 1 pęczek dymek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 20 dag groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- sól, mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory pokrój na cząstki. Cebulę wraz z łupinką przetnij na pół. Marchew obierz, opłucz, 15 dag pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej olej, włóż połówki cebuli i mocno je zrumień. Potem zalej 6 szklankami wody. Włóż kurczaka oraz cząstki pomidora i kawałeczki marchewki. Zagotuj. Zanim woda zawrze, usuń z powierzchni wywaru pianę. Wrzuć przyprawy. Wywar posól, zmniejsz płomień i gotuj 45 minut. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Pozostałe marchewki oraz groszek cukrowy i dymki pokrój na kawałki. Natkę posiekaj. Mięso wyjmij z wywaru. Włóż do niego pokrojone warzywa oraz mrożony zielony groszek. Gotuj 10 minut. Zupę przypraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka oddziel od kości, rozdrobnij. Na talerzach rozłóż ryż i kawałeczki kurczaka. Zalej zupą. Posyp natką.