Smakowite grzanki z kaszanką
Kaszanka to doskonale znana w Polsce wędlina – jedni ją uwielbiają, inni nawet nie chcą jej spróbować. Gości na polskich stołach od wieków i chociaż na początku traktowano ją dość nieufnie, dziś jest symbolem tradycyjnej kuchni.

Od kilku lat coraz częściej pojawia się na grillu, pikniku, a nawet wytwornych bankietach. Wariacją dla tej wypieczonej na ruszcie podawanej z musztardą, będą pyszne grzanki podawane z kaszanką na ciepło i salsą z buraka i mango w kompozycji z sałatką z mikro ziół.
Składniki
- 1/2 opakowanie kaszanki gryczanej np. ZM Pekpol
- 1 cebula
- 4 kromki wiejskiego chleba
- garść micro ziół (może być mieszanka)
- 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią.
Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połączyć buraki, mango, pietruszkę, musztardę, miód i ocet.
Micro zioła skropić oliwą i octem, doprawić solą.
Kaszankę nałożyć na grillowaną kromkę chleba, udekorować sałatką i podawać z salsą.
Smacznego!