Reklama

Reklama

Smakowite grzanki z kaszanką

Kaszanka to doskonale znana w Polsce wędlina – jedni ją uwielbiają, inni nawet nie chcą jej spróbować. Gości na polskich stołach od wieków i chociaż na początku traktowano ją dość nieufnie, dziś jest symbolem tradycyjnej kuchni.

Od kilku lat coraz częściej pojawia się na grillu, pikniku, a nawet wytwornych bankietach. Wariacją dla tej wypieczonej na ruszcie podawanej z musztardą, będą pyszne grzanki podawane z kaszanką na ciepło i salsą z buraka i mango w kompozycji z sałatką z mikro ziół. 

Reklama

Składniki

  • 1/2 opakowanie kaszanki gryczanej np. ZM Pekpol
  • 1 cebula
  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • garść micro ziół (może być mieszanka)
  • 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu

Składniki

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki
  • oliwa
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania

Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią.

Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połączyć buraki, mango, pietruszkę, musztardę, miód i ocet.

Micro zioła skropić oliwą i octem, doprawić solą.

Kaszankę nałożyć na grillowaną kromkę chleba, udekorować sałatką i podawać z salsą.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje