Reklama

Reklama

Smakowite kotlety z udźca

Kotlety z indyczego udźca z dodatkiem płatków owsianych i aromatycznych przypraw zawsze się udają. Tu nie ma bowiem nic skomplikowanego, za to całość smakuje wybornie.

Składniki

  • 800 g pokrojonego w kostkę udźca z indyka
  • 1 cebula
  • 1 nać selera
  • 1/3 malej papryki, np. czerwonej
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 surowe jajko
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • szklanka wody
  • sól, pieprz ziołowy
  • mielone ziele angielskie
  • przyprawa do drobiu
  • płatki jaglane/mąka/bułka tarta - do wyboru
  • olej lub smalec do smażenia

1. Zalewamy w miseczce płatki owsiane wrzątkiem, przykrywamy je i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Mielimy w maszynce mięso razem z pokrojoną nacią selera, pokrojoną papryką, czosnkiem i cebulą. Do uzyskanej masy mięsnej dodajemy jajko i wystudzone płatki razem z powstałą zawiesiną, a także przyprawy. Mieszamy. 

3. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w płatkach jaglanych. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu do uzyskania złotobrązowego koloru.

Z podanej ilości składników wychodzi nawet 17 sztuk kotletów. Smakują dobrze również na zimno, np. w kanapce.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje