Smakowite kotlety z udźca
Kotlety z indyczego udźca z dodatkiem płatków owsianych i aromatycznych przypraw zawsze się udają. Tu nie ma bowiem nic skomplikowanego, za to całość smakuje wybornie.

Składniki
- 800 g pokrojonego w kostkę udźca z indyka
- 1 cebula
- 1 nać selera
- 1/3 malej papryki, np. czerwonej
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 surowe jajko
- 5 łyżek płatków owsianych
- szklanka wody
- sól, pieprz ziołowy
- mielone ziele angielskie
- przyprawa do drobiu
- płatki jaglane/mąka/bułka tarta - do wyboru
- olej lub smalec do smażenia
1. Zalewamy w miseczce płatki owsiane wrzątkiem, przykrywamy je i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Mielimy w maszynce mięso razem z pokrojoną nacią selera, pokrojoną papryką, czosnkiem i cebulą. Do uzyskanej masy mięsnej dodajemy jajko i wystudzone płatki razem z powstałą zawiesiną, a także przyprawy. Mieszamy.
3. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w płatkach jaglanych. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu do uzyskania złotobrązowego koloru.
Z podanej ilości składników wychodzi nawet 17 sztuk kotletów. Smakują dobrze również na zimno, np. w kanapce.