Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym
Idealne na rodzinny obiad czy kolację!

Chrupiąca lazania
Składniki
- po 20 dag mielonego mięsa wołowego i wieprzowego
- 15 dag boczku wędzonego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 szkl. przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. bulionu
- 3 łyżki oliwy
- 16 płatów lasagne
- 15 dag tartego parmezanu
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8-10 listków bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Warzywa oczyść. Cebulę posiekaj, seler potnij w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na wiórki. Boczek drobno pokrój. 2 łyżki oliwy rozgrzej, wrzuć warzywa, duś 5 minut. Dołóż boczek, podsmaż. 2. Dodaj mięso, smaż, aż się zrumieni. Bulion podgrzej, wlej do mięsa z warzywami i boczkiem. Dołóż przecier i koncentrat, dopraw oregano, solą, pieprzem. Duś ok. 40 minut. 3. Formę do zapiekania posmaruj resztą oliwy. Ułóż warstwami płaty (po 4) i porcje sosu (na wierzchu powinny być płaty). Śmietanę połącz z 1/2 parmezanu i mąką, dopraw pieprzem. 4. Śmietaną polej wierzch zapiekanki. Posyp resztą parmezanu. Piecz ok. 50 minut w 180°C (przez pierwsze 30 min przykrytą folią). Podaj posypaną posiekanymi listkami bazylii.

Warstwowiec z cukinią
Składniki
- 30 dag mieszanego mięsa mielonego
- 8 płatów makaronu
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 5 pomidorów suszonych (z zalewy)
- 15 dag startego żółtego sera
- 3/4 szkl. mleka
- po 1 łyżce mąki i masła
- 3/4 szkl. bulionu
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Cukinię umyj, osusz, pokrój w plasterki. Obsmaż je na suchej patelni. Przełóż do miski, skrop 1 łyżeczką oliwy, posyp lubczykiem. Marchew, cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podsmaż na 1 łyżce oliwy. Dodaj mięso i drobno pokrojone pomidory. Dopraw kminkiem, papryką, sosem sojowym. Wlej ciepły bulion, duś 10 minut. 2. Masło stop, wymieszaj z mąką. Powoli, energicznie mieszając, wlej mleko. Ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki, podgrzewaj, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw pieprzem. Domieszaj ser. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, na dnie ułóż warstwę mięsa. Przykryj 4 płatami makaronu, posmaruj 1/2 sosu serowego, ułóż warstwy cukinii (1/2), mięsa, resztę cukinii i 4 płaty. Posmaruj resztą sosu. Piecz 35-40 minut w 170°C.
Faszerowane rurki

Składniki
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego, np. wieprzowo-drobiowego
- 16-18 rurek cannelloni
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
- 1/2 szkl. soku pomidorowego
- 40 dag pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce suszonego tymianku, oregano i mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego chili
- szczypta brązowego cukru
- parę kropel soku z cytryny
- sól i pieprz ziołowy
- 1 łyżka oliwy
- starty żółty ser i natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
1. Seler oczyść, opłucz i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Wrzuć na patelnię, wlej 1 łyżkę oliwy, smaż 1-2 minuty. Zsuń na bok patelni. Dołóż mięso, dodaj ocet, szczyptę soli i pieprzu. Smaż ok. 3 minut, wlej sok pomidorowy. Podgrzewaj 10 minut. 2. Pomidory pokrój na małe kawałeczki lub zmiksuj. Podgrzej z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, cukrem, sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu. Duś na średnim ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia, by nabrał smaku. 3. Mięsny farsz nałóż do rurek cannelloni. Naczynie żaroodporne posmaruj 1/4 sosu, rozłóż rurki. Polej je pozostałym sosem (tak, by je zakrywał). Naczynie przykryj, piecz 40 minut w 180°. Na ostatnie 5 minut naczynie odkryj. Zapiekankę podawaj posypaną serem i natką.

Moussaka po polsku
Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 średni bakłażan
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/4 szkl. wytrawnego białego wina
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki, z zalewą
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- po 2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku
- po szczypcie mielonego cynamonu i ziela angielskiego
- sól
- mielony czarny pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Obsmaż na 2 łyżkach oliwy. 1/2 ułóż w naczyniu do zapiekania. Bakłażan umyj, potnij w plastry, oprósz solą, połóż na sitku, odstaw na 15 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj mięso, zioła, cynamon, ziele. Dopraw solą. 2. Smaż 5 minut, mieszając. Wlej wino, duś 20 minut pod przykryciem. Bakłażan opłucz, osusz i obtocz w mące. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy (po 2 minuty z każdej strony). Mięso wyłóż na ziemniaki w formie. Przykryj resztą ziemniaków i bakłażanami. Dołóż pokrojone pomidory. 3. Całość zalej zalewą z pomidorów doprawioną pieprzem. Piecz ok. 40 minut w 170°C.

Nadziewane muszle
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 25 dag makaronu muszle
- 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 szkl. soku wielowarzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki tartego parmezanu
- po 1 łyżce mielonej ostrej papryki i ziół prowansalskich
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z 1 łyżeczką oliwy. Odcedź, przelej zimną wodą. Mięso podsmaż z soczewicą. Dopraw mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, solą. Sok wymieszaj z koncentratem, wlej do mięsa. Duś 20 minut. 1/3 mięsa ułóż w formie, resztą napełnij muszle. Ułóż je na mięsie, piecz 15 minut. Posyp parmezanem.

Mozaika na beszamelu
Składniki
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej lub słodkiej papryki q1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 szkl. bulionu
- 30 dag makaronu rurki
- 2 łyżki oleju
- starty parmezan (4-5 łyżek)
- sól
- pieprz;
- beszamel
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- po 1 łyżce mąki pszennej i masła
- 2 jajka
- 1 szkl. startego żółtego sera
Sposób przygotowania
1. Beszamel: przygotuj go w/g przepisu ze str. 15. Gdy ostygnie, wbij jajka, energicznie wymieszaj, połącz z serem. Sos przelej do naczynia żaroodpornego i piecz 5-7 minut w 180°C (by lekko się ściął). Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj al dente, domieszaj połowę parmezanu. 2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju, dołóż mięso, smaż, aż się zrumieni. Dopraw, zalej bulionem i duś 15 minut. Papryką oczyść z pestek, potnij w kostkę, domieszaj do mięsa. 3. Na beszamelu rozłóż warstwami: 1/2 makaronu, mięso i resztę makaronu. Przykryj i piecz 25 minut w 170°C. Odkryj, piecz jeszcze 5 minut. Podaj posypane resztą parmezanu.