Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

Idealne na rodzinny obiad czy kolację!

Chrupiąca lazania

Składniki

  • po 20 dag mielonego mięsa wołowego i wieprzowego
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • 16 płatów lasagne
  • 15 dag tartego parmezanu
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8-10 listków bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Warzywa oczyść. Cebulę posiekaj, seler potnij w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na wiórki. Boczek drobno pokrój. 2 łyżki oliwy rozgrzej, wrzuć warzywa, duś 5 minut. Dołóż boczek, podsmaż. 

2. Dodaj mięso, smaż, aż się zrumieni. Bulion podgrzej, wlej do mięsa z warzywami i boczkiem. Dołóż przecier i koncentrat, dopraw oregano, solą, pieprzem. Duś ok. 40 minut. 

3. Formę do zapiekania posmaruj resztą oliwy. Ułóż warstwami płaty (po 4) i porcje sosu (na wierzchu powinny być płaty). Śmietanę połącz z 1/2 parmezanu i mąką, dopraw pieprzem. 

4. Śmietaną polej wierzch zapiekanki. Posyp resztą parmezanu. Piecz ok. 50 minut w 180°C (przez pierwsze 30 min przykrytą folią). Podaj posypaną posiekanymi listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje