Reklama

Reklama

Smakowity obiad na każdy dzień tygodnia

Podpowiadamy co przyrządzić, gdy nie masz pomysłu na obiad.

Kulebiak ze szpinakiem

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • 4 dag drożdży
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki - farsz

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • opakowanie sera ricotta
  • kawałek sera feta
  • sól
  • oliwa
  • sezam

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mąki i mleka, odstaw na 20 minut. Mąkę połącz z jajkami, mlekiem, drożdżami, szczyptą soli, wyrób ciasto. Dodaj olej, ponownie wyrób i odstaw pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość. 

2 . Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj umyty i osączony szpinak, skrop sokiem z cytryny, dorzuć ricottę, pokruszoną fetę i przyprawy. Z ciasta uformuj prostokąt, wzdłuż jednego boku wyłóż farsz i zwiń rulon. Odstaw na 20 minut. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 35 minut w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje