Reklama

Reklama

Smakowity obiad na każdy dzień tygodnia

Podpowiadamy co przyrządzić, gdy nie masz pomysłu na obiad.

Kulebiak ze szpinakiem

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cukru
  • 4 dag drożdży
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki - farsz

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • opakowanie sera ricotta
  • kawałek sera feta
  • sól
  • oliwa
  • sezam

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mąki i mleka, odstaw na 20 minut. Mąkę połącz z jajkami, mlekiem, drożdżami, szczyptą soli, wyrób ciasto. Dodaj olej, ponownie wyrób i odstaw pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość. 

2 . Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj umyty i osączony szpinak, skrop sokiem z cytryny, dorzuć ricottę, pokruszoną fetę i przyprawy. Z ciasta uformuj prostokąt, wzdłuż jednego boku wyłóż farsz i zwiń rulon. Odstaw na 20 minut. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 35 minut w temp. 180°C.

Reklama

Kiełbaski z ziemniakami i jabłkiem

Składniki

  • 4 kiełbaski
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • jasny sos sojowy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj na parze. Cebule pokrój w piórka, posyp cukrem, skrop jasnym sosem sojowym, smaż, mieszając. Dodaj pokrojone w kawałki obrane jabłka, smaż, mieszając, krótką chwilę. 

2. Kiełbaski ponacinaj, usmaż. Dorzuć do nich cebulę z jabłkami, posolone ziemniaki. 

Kapusta faszerowana

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • cebula
  • bułka pszenna
  • pieprz ziołowy
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól
  • pieprz

Składniki - dodatkowo

  • główka włoskiej kapusty
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę gotuj 5 minut, wyjmij, osącz, ostudź. Zdejmij wierzchnie liście, resztę drobno posiekaj. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż. Wrzuć jedno i drugie na gorący olej, lekko przysmaż, mieszając. Ostudź, dodaj do rozgniecionego widelcem mięsa. Wsyp przyprawy. Bułkę mocz kilka minut, delikatnie osącz, wrzuć do mięsa. Dodaj posiekane liście kapusty. Całość wymieszaj, formując kulę. 

2. Okrągłą formę lub metalową miskę posmaruj olejem, wyłóż liśćmi kapusty, ułóż mięso, wyrównaj. Piecz przez godzinę w temp. 180°C. 

Rolada z jarmużem

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 opakowania świeżego jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kaszy mazurskiej
  • pęczak
  • 4 plastry boczku
  • olej
  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, posyp solą, pieprzem, skrop sosem sojowym, posyp zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku. Odstaw na noc do lodówki.

2. Kaszę ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Cebule pokrój w kostkę, ząbek czosnku zmiażdż. Usmaż cebule, czosnek, posiekany boczek i jarmuż. 

3. Wrzuć kaszę, dokładnie wymieszaj, przypraw. Bardzo ostrym nożem pokrój mięso na cienkie plastry. Smaruj je farszem, zawijaj w coraz większy rulon. Całość zawiń sznurkiem. Posmaruj olejem i miodem, piecz 1,5 godziny w temp. 180°C.  

Makaron z warzywami

Składniki

  • marchewka
  • zielona, czerwona i żółta papryka
  • omidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • olej
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • oregano
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Składniki - makaron

  • 1/2 torebki makaronu kokardki
  • łyżka oliwy
  • sól

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, skrop oliwą. Marchewkę obierz, pokrój w talarki, smaż na rozgrzanym oleju, mieszając. Papryki opłucz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój, dodaj do marchewki, smaż na małym ogniu, mieszając. Dorzuć pokrojone pomidorki. Posyp oregano, tymiankiem, pieprzem ziołowym, lubczykiem, natką. 

2. Do dużej miski wrzuć makaron z przyprawami oraz smażone warzywa. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu. 

Ryba z cebulą, fasolką i kalafiorem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 40 dag soli, dorsza lub innej ryby
  • pieprz cytrynowy
  • cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • olej
  • pieprz
  • sól

Składniki - warzywa

  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1/2 kalafiora
  • cytryna
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

1. Rybę opłucz, osusz, pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzami, skrop sokiem z połowy cytryny, odstaw na pół godziny do lodówki. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na rumiano na oleju. Rybę obtaczaj w jajku i mące, smaż na oleju. Układaj na talerzu i posyp przysmażoną cebulką. 

2. Fasolkę i kalafior ugotuj na parze, posyp solą i pieprzem, dodaj masło. Na talerzu układaj rybę, fasolkę, kalafior, plasterki cytryny i listki bazylii. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Papryka z serem

Składniki

  • 4 papryki
  • marchewka
  • cebula
  • 4 plastry boczku
  • 3 jajka
  • duży kubek śmietany
  • bułka tarta
  • mielona gałka muszkatołowa
  • olej
  • 20 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Papryki przekrój, oczyść, opłucz. Cebulę pokrój, usmaż na oleju z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodaj startą marchewkę, smaż 10 minut, mieszając. Przypraw solą, pieprzem, gałką. 

2. Ubij białka, dodaj żółtka, ubijaj. Wlej śmietanę, dodaj żółty ser. Marchewką z cebulą i boczkiem napełniaj papryki do połowy, zalewaj masą jajeczną. Posyp bułką tartą. Ułóż w brytfannie, piecz 40 minut w temp. 180°C. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje