Smażona pierś z kurczaka z purre groszkowym
Doskonałe danie na niedzielny obiad.

Składniki:
- 0,75 dag piersi z kurczaka, - 0,5 kg zielonego groszku, - 1 cebula, - 3 łyżki masła, - 1 łyżka mąki, - sól, pieprz, - olej do smażenia, - kilka gałązek tymianek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej łyżce masła, dodać rozmrożony groszek i zalać wodą do pokrycia powierzchni. Doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem ok. 15 min. Zagęścić sos zasmażką przygotowaną z pozostałego masła i mąki, zmiksować. Piersi z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, podawać z purre groszkowym i gotowanymi brokułami, dekorować gałązkami tymianku.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.