Smażone lody idealne na jesień
Nie tylko w upał można podawać zimne desery. Końcówka lata sprzyja lodowym wariacjom i połączeniom ciepłego z zimnym.
Chłodniejsze wrześniowe wieczory nie muszą oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw i smaków. Jesienne modyfikacje ulubionych przepisów zadowolą największych smakoszy. Z typowo wakacyjnym przysmakiem, czyli lodami również można się bawić.
Świetną propozycją na koniec lata są lody w wersji na ciepło. Smażone lodowe kulki to przykład nietypowego, może nawet dziwnego, deseru, którym można zaskoczyć gości.
"Za dziwny deser można uznać lody smażone, czyli kulki lodów smażone w panierce, na przykład z wiórków kokosowych, orzechów i jajek" - mówi w rozmowie z PAP Life Adriana Baran, z bloga kulinarnego poracoszjesc.pl.
Chrupiąca skorupka i lodowate wnętrze. Połączenie i sposób wykonania tego przepisu mogą zaskakiwać. Smażenie lodów nie należy do typowych zajęć w kuchni.
Wystarczy mocno schłodzone gałki lodów obtoczyć w jajku wymieszanym z cukrem pudrem, a następnie w panierce. Można użyć pokruszonych płatków kukurydzianych, migdałów czy wiórków kokosowych. Czynność można powtórzyć kilkakrotnie, aby panierka była grubsza. Obtoczone lodowe kulki należy wrzucić na minutę na głęboki dobrze rozgrzany olej.
Rumiane kulki należy szybko podawać, aby ukryte w środku lody nie straciły temperatury ani konsystencji.