Smażone pierożki
Lubisz pierogi? Takie jeszcze bardziej podbiją twoje serce!
Ulubione ciasto na pierogi (może być opakowanie cienkiego ciasta do pierożków wonton – większość hipermarketów i sklepów z asortymentem azjatyckim, ok. 7-8 zł lub zwykłe ciasto na pierogi – pierożki wtedy najpierw ugotujesz, a później obsmażysz)
1. Mięso pokrój lub zmiel. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj starte lub posiekane pieczarki, przesmaż razem. Dołóż startą (lub pogniecioną widelcem) ugotowaną marchewkę, wymieszaj. Na koniec dołóż mięso, dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką.
2. Na kawałki ciasta (kupnego wonton lub zwykłego) nałóż farsz i zlep. Jeśli pierożki są z ciasta wonton, tylko je usmaż (na oleju) i osącz na papierowym ręczniku. Jeśli użyłaś zwykłego ciasta, ugotuj pierożki w osolonej wodzie, a następnie obsmaż.