Smażone placuszki z dyni

Zimny powiew jesieni oznacza grube swetry, kubek kakao w dłoni i oczywiście dynie. To wspaniałe warzywo nadaje się na zupy, babeczki, ciasta oraz placuszki. Przygotujesz je z zaledwie kilku składników. Na pierwszy rzut oka lista wydaje się być krótka i brakuje kluczowego składnika dla placuszków, czyli mąki. W tym przepisie zamiast mąki wykorzystano dyniowe puree.

dyniowe placuszki
dyniowe placuszki© Photogenica

Składniki

2 jajka

¼ szklanki puree z dyni

1/8 łyżeczki cynamonu

olej kokosowy do smażenia

miód, syrop klonowy

Puree z dyni

placusszki
© Photogenica

Niedużą dynię umyć, wydrążyć i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować do otrzymania puree. Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub 5 dni.

Wykonanie

placuszki z dyni
© Photogenica

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wymieszaj jajka z puree z dyni i cynamonem. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego. Smaż małe placuszki ( 2 łyżki ciasta na jedną porcję) na złoty kolor z obu stron. Z przygotowanej porcji ciasto powinno wyjść 8 placuszków. Podawaj je z miodem lub syropem klonowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas