Smażone pomidory po włosku
Z kuchni włoskiej.

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów, - 4 cebule, - 2 ząbki czosnku, - 20 dag kabanosów, - 15 dag sera mozzarella (najlepiej małych kulek), - 4 łyżki oliwy, - sól, pieprz, - spora szczypta, - suszonego oregano, - gałązki świeżego oregano do przybrania
Przygotowanie:
Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, grubo posiekać lub pokroić na cząstki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kabanosy pokroić w grube plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy (miniaturowe kulki dodajemy do potrawy w całości, ser w jednym kawałku należy pokroić w kostkę). Na dużej patelni rozgrzać oliwę, na silnym ogniu szybko obsmażyć pokrojone kabanosy. Wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz ze smażenia włożyć pomidory, cebulę i czosnek, dusić bez przykrycia przez 6-8 minut, aż z pomidorów odparuje nadmiar soku. Całość doprawić solą, pieprzem, oregano i ew. szczyptą cukru. Dodać kabanosy i mozzarellę, wymieszać. Udekorować gałązkami oregano i ew. listkami bazylii. Podawać z bagietką lub ciabattą. Do popicia najlepsze będzie wytrawne czerwone wino, które w upały warto rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną.