Reklama

Reklama

Smażonka z kopytkami

Danie obiadowe dla całej rodziny!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • 35-40 dag mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

Składniki - dodatki

  • 30 dag groszku cukrowego
  • 15 dag małych pieczarek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1-2 oczyszczone małe czerwone cebule
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka szczypiorku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, ugotuj, rozgnieć na gładką masę. Gdy ostygną, wbij jajko, wsyp mąki. Szybko zagnieć zwarte ciasto. 2 l wody zagotuj, posól, wlej 1 łyżkę oliwy, ustaw ogień tak, by woda wrzała. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj wałeczek, krój na kopytka. Wrzucaj je od razu do wody. Gotuj 3-4 minuty. Gdy wypłyną, wyjmuj je łyżką cedzakową. 2 Groszek obgotuj w wodzie z cukrem. Cebulę potnij w piórka, czosnek posiekaj, boczek pokrój w słupki. Pieczarki umyj, podsmaż na 1 łyżce oliwy z boczkiem, czosnkiem i cebulą. Dodaj rozmaryn i groszek. 3 Kopytka podsmaż na reszcie oliwy. Dodaj warzywa z boczkiem, podgrzej, ew. dopraw. Posyp szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje