Smażonka z kopytkami

Danie obiadowe dla całej rodziny!

Smażonka z kopytkami
Smażonka z kopytkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, ugotuj, rozgnieć na gładką masę. Gdy ostygną, wbij jajko, wsyp mąki. Szybko zagnieć zwarte ciasto. 2 l wody zagotuj, posól, wlej 1 łyżkę oliwy, ustaw ogień tak, by woda wrzała. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj wałeczek, krój na kopytka. Wrzucaj je od razu do wody. Gotuj 3-4 minuty. Gdy wypłyną, wyjmuj je łyżką cedzakową. 2 Groszek obgotuj w wodzie z cukrem. Cebulę potnij w piórka, czosnek posiekaj, boczek pokrój w słupki. Pieczarki umyj, podsmaż na 1 łyżce oliwy z boczkiem, czosnkiem i cebulą. Dodaj rozmaryn i groszek. 3 Kopytka podsmaż na reszcie oliwy. Dodaj warzywa z boczkiem, podgrzej, ew. dopraw. Posyp szczypiorkiem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas