Smażonka z kopytkami
Danie obiadowe dla całej rodziny!

Składniki
- 80 dag młodych ziemniaków
- 35-40 dag mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- 3 łyżki oliwy
- dodatki
- 30 dag groszku cukrowego
- 15 dag małych pieczarek
- 20 dag boczku wędzonego
- 1-2 oczyszczone małe czerwone cebule
- 2 obrane ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- szczypta cukru
- 1 łyżka szczypiorku
5-6 porcji
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, ugotuj, rozgnieć na gładką masę. Gdy ostygną, wbij jajko, wsyp mąki. Szybko zagnieć zwarte ciasto. 2 l wody zagotuj, posól, wlej 1 łyżkę oliwy, ustaw ogień tak, by woda wrzała. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj wałeczek, krój na kopytka. Wrzucaj je od razu do wody. Gotuj 3-4 minuty. Gdy wypłyną, wyjmuj je łyżką cedzakową. 2 Groszek obgotuj w wodzie z cukrem. Cebulę potnij w piórka, czosnek posiekaj, boczek pokrój w słupki. Pieczarki umyj, podsmaż na 1 łyżce oliwy z boczkiem, czosnkiem i cebulą. Dodaj rozmaryn i groszek. 3 Kopytka podsmaż na reszcie oliwy. Dodaj warzywa z boczkiem, podgrzej, ew. dopraw. Posyp szczypiorkiem.