Smażonka z kurczakiem
Sycące danie obiadowe.
Sposób przygotowania
1. Zrób sos: mocno podgrzej (ale nie gotuj) sos rybny z sosem sojowym. Zdejmij z ognia, wsyp cukier, wlej sok z cytryny. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw.
2. Zagotuj 1 litr osolonej wody. Wrzuć do niej makaron i odstaw, by napęczniał. Przełóż go na sitko, osącz. Kapustę grubo pokrój. Szczypiorek posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Mięso opłucz, osusz i pokrój na cienkie paski. Wymieszaj z czosnkiem. Rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć mięso, smaż ok. 2 minut, dodaj kapustę i 2/3 szczypiorku oraz ew. papryczkę. Dołóż makaron, sos i połowę kiełków. Wsyp połowę orzeszków. Smaż ok. 1 minuty.
3. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczek, posyp resztą kiełków i orzeszków. Udekoruj tartą marchewką i resztą posiekanego szczypiorku.