Reklama

Smażonka z kurczakiem

Sycące danie obiadowe.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 20 dag makaronu ryżowego, np. szerokich pasków
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 15 dag kiełków fasoli mung
  • 4-5 listków kapusty pekińskiej
  • 2-3 źdźbła grubego szczypiorku ew. 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej
  • 3-4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka tartej marchewki
  • po 4 łyżki sosu rybnego i ciemnego sosu sojowego
  • sok z 1/2 lub cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania

1. Zrób sos: mocno podgrzej (ale nie gotuj) sos rybny z sosem sojowym. Zdejmij z ognia, wsyp cukier, wlej sok z cytryny. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw.  

2. Zagotuj 1 litr osolonej wody. Wrzuć do niej makaron i odstaw, by napęczniał. Przełóż go na sitko, osącz. Kapustę grubo pokrój. Szczypiorek posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Mięso opłucz, osusz i pokrój na cienkie paski. Wymieszaj z czosnkiem. Rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć mięso, smaż ok. 2 minut, dodaj kapustę i 2/3 szczypiorku oraz ew. papryczkę. Dołóż makaron, sos i połowę kiełków. Wsyp połowę orzeszków. Smaż ok. 1 minuty. 

3. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczek, posyp resztą kiełków i orzeszków. Udekoruj tartą marchewką i resztą posiekanego szczypiorku. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama