Reklama

Reklama

Smażony ryż sinangag

Śniadaniowy przepis prosto z Filipin. Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na tych malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu.

Składniki

  • 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.

Reklama

2. Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.

3.  Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.

4. Nałożyć jajka i podawać na ciepło.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje