Śmietanowiec z niespodzianką

Przepyszny!

Ciasto z brzoskwiniami
Ciasto z brzoskwiniami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Spód: pokruszone ciasteczka wymieszaj z jeszcze ciepłym masłem i z esencją. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, a następnie wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki, by spód zastygł.  

2. Galaretkę truskawkową rozpuść w 350 ml wrzątku. Wylej ją na płaski półmisek i poczekaj, aż zastygnie. Pokrój ją w kosteczkę. Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie jogurt i wlej przestudzoną galaretkę. Wymieszaj łyżką lub mikserem, na najniższych obrotach. 

3. Na spód z ciasteczek wyłóż na środku kopczyk z pokrojonej galaretki. Przykryj go masą z bitej śmietany i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

4. Rozpuść drugą galaretkę brzoskwiniową, w 200 ml wrzątku. Na wierzchu ciasta rozłóż pokrojone brzoskwinie. Przykryj je mocno tężejącą galaretką i ponownie odstaw na kilka godzin do zastygnięcia. Trzymaj w lodówce.

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas