Śmietanowiec z niespodzianką
Przepyszny!

Składniki
- 20 dag biszkoptów
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki esencji śmietankowej
- masa
- 600 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek jogurtu greckiego lub serka naturalnego homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe i 1 truskawkowa
- 3 brzoskwinie
Sposób przygotowania
1. Spód: pokruszone ciasteczka wymieszaj z jeszcze ciepłym masłem i z esencją. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, a następnie wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki, by spód zastygł. 2. Galaretkę truskawkową rozpuść w 350 ml wrzątku. Wylej ją na płaski półmisek i poczekaj, aż zastygnie. Pokrój ją w kosteczkę. Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie jogurt i wlej przestudzoną galaretkę. Wymieszaj łyżką lub mikserem, na najniższych obrotach. 3. Na spód z ciasteczek wyłóż na środku kopczyk z pokrojonej galaretki. Przykryj go masą z bitej śmietany i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na 30 minut. 4. Rozpuść drugą galaretkę brzoskwiniową, w 200 ml wrzątku. Na wierzchu ciasta rozłóż pokrojone brzoskwinie. Przykryj je mocno tężejącą galaretką i ponownie odstaw na kilka godzin do zastygnięcia. Trzymaj w lodówce.