Reklama

Reklama

Śniadanie na „szóstkę”!

Smaczne, pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci. Właściwa dawka energii i dobrze zbilansowane składniki odżywcze, wspierają efektywną naukę i są niezbędne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Jednak przyrządzenie pożywnego, pełnowartościowego śniadania dla ucznia staje się niekiedy sporym wyzwaniem. Oto kilka pomysłów, dzięki którym rodzinne poranki zyskają nowy, świetny smak!

Kolorowe szaszłyki z makaronem razowym

Składniki

  • 1 garść liści szpinaku/botwinki
  • 1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)
  • 1 opakowanie parówek np. Sokoliki
  • 2 papryki spiczaste
  • 1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek / olej roślinny

Sposób przygotowania

Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości. 

Reklama

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy, a pomidorki kroimy na ćwiartki. Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje