Śniadanie na „szóstkę”!
Smaczne, pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci. Właściwa dawka energii i dobrze zbilansowane składniki odżywcze, wspierają efektywną naukę i są niezbędne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Jednak przyrządzenie pożywnego, pełnowartościowego śniadania dla ucznia staje się niekiedy sporym wyzwaniem. Oto kilka pomysłów, dzięki którym rodzinne poranki zyskają nowy, świetny smak!
Kolorowe szaszłyki z makaronem razowym
Sposób przygotowania
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy, a pomidorki kroimy na ćwiartki. Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.
Sałatka śniadaniowa z kabanoskami
Sposób przygotowania
Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem/oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pomidory z kuskusem i kabanoskami
Sposób przygotowania
Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem. Z pomidorów ścinamy kapelusze (na wysokości około 2/3 pomidora), a następnie wydrążamy gniazda nasienne.
Środki osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 0,5 cm długości. W szerokiej misce łączymy kaszę z kabanosami, oliwkami, kukurydzą, rzodkiewkami, pestkami słonecznika oraz dressingiem. Pomidory napełniamy sałatką i dekorujemy listkami pietruszki.
Sałatka z kwiatami nasturcji i szynką
Sposób przygotowania
Suszone pomidory wyjmujemy z oleju, osuszamy, a następnie drobno siekamy i łączymy z serkiem śmietankowym. Na desce rozkładamy plastry szynki, po czym pokrywamy je cienką warstwą serka, zwijamy w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm szerokości. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Na talerz wykładamy liście sałat , pomidorki oraz nasturcje/kapary. Całość skrapiamy olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie układamy rulony z szynki oraz kwiaty nasturcji.